Szerencsére nem kell feltétlenül külföldre utazni ahhoz, hogy valaki egy hangulatos adventi vásárba csöppenjen. Ausztria és a környező országok ontják a kínálatot, de ha szétnézünk a közelünkben, valószínűleg országon belül is megtaláljuk a kedvünkre valót.

Siófok

Ha a Balaton közelében szeretnénk maradni, jó választás lehet Siófok. A főterén kialakított hangulatos adventi vásárban kézművesek és kereskedők várják az ajándékokat keresőket, a vendéglátósok pedig finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket november 30-tól. A hagyományhoz hűen lesznek ünnepi koncertek, esténként meglepetés vendégek, forralt bor és forró csoki. A betlehem melletti színpadon a hétvégéken a városi oktatási intézmények gyermekcsoportjai, diákjai segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, valamint minden nap ünnepváró zenei programok fogadják a közönséget.

Fotó forrása: siofok.hu

Keszthely

Keszthely az adventi, karácsonyi időszakban is gazdag programkínálattal várja a városba látogatókat. A belváros díszkivilágítása, a Fő téren felállított városi betlehem, és a gasztronómiai és kézműves kitelepülők mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtásokkal, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják a látogatókat.

Fotó forrása: goldmarkmk.hu
Veszprém

Veszprémben a már hagyományos Illatos adventtel készülnek az ünnepre. A kézműves termékek mellett: forralt bor, sült gesztenye, csülök, sült kolbász, hekk, halászlé, töltött lángos, kürtős kalács szerepel a kínálatban. Minden este Adventi Naptárnyitogató Mesekuckó, élő mesével és diafilmvetítéssel. Az adventi időszakban előzetes bejelentkezéssel látogatható az érseki palota megújított enteriőrkiállítása, a Szent György- és a Gizella-kápolna. 

Fotó forrása. lokal.hu

Székesfehérvár

A feldíszített belvárosban színjátékok, vásárok, foglalkozások színes forgataga, csodás ünnepi fények, kedves vendéglátás fogadja a látogatókat. A Kori ligetben pedig még korcsolya is kölcsönözhető! A Városház téren idén is látható az óvodások és iskolások zenés előadása, a díszudvaron pedig a Betlehem. a Püspöki Palota udvara is megnyílik. 

Fotó forrása: szekesfehervar.hu

Győr

Az Advent Győrben varázslatos környezetben, különleges kulturális és gasztronómiai programkínálattal várja az érdeklődőket. A fesztivál ideje alatt Győr a fények városaként ejti ámulatba vendégeit. Az ünnepi kivilágítás részeként idén is lesz különleges fényfestés és homokanimáció a Széchenyi téren, felállítják mindannyiunk karácsonyfáját, újra szállítja gyerkőc utasait a kisvasút, kitárja lapjait az óriás mesekönyv, lesz korcsolyapálya és körhinta is, és természetesen a betlehem is a karácsony közeledtére emlékeztet. A város újabb látványos és izgalmas attrakcióval készült, a Dunakapu téren felállítottak egy 50 méteres óriáskereket, mely olyan szögből mutatja meg az ünnepi díszben pompázó várost, melyből eddig nem lehetett látni.

Fotó forrása: Győr- Városom.hu

Sopron

Idén is hamisítatlan karácsonyi hangulattal, fenyő- és fahéj illattal, étel- és italfinomságokkal, kézműves termékekkel várják a kedves soproniakat és a városba látogató vendégeket. A rendezvényen a téren felállított óriás fenyőfa, a hívogató betlehem mellett mindenki megtalálja a legkiválóbb hazai kézműves termékeket. 

Fotó forrása: cyberpress.hu

Szeged

Meghitt, varászlatos hangulat, kézműves csodák és a régió legnagyobb karácsonyi vására – a hagyományos, jól megszokott programelemek mellett azonban 2 extra attrakcióval is készülnek a szervezők: a Széchenyi téren egy gigantikus méretű, közel 40 méter magas, 144 férőhelyes óriáskereket állítanak fel, amelynek tetejéről bárki megcsodálhatja a díszkivilágításban úszó várost és az ünnepi forgatagot. A november 23-tól december 23-ig tartó rendezvénynek a hagyományoknak megfelelően 3 helyszín ad otthont. A Széchenyi téren az adventi óriáskerék mellett hamisítatlan gasztro-kavalkádra számíthatunk. A Dóm téren mesebeli miliőre, kézműves portékákra, illetve adventi gyertyagyújtásra készülhetünk, míg a Dugonics téren adventi pihenő és különböző gasztro-meglepetések várnak ránk.

Foto forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Pécs

A Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár idén november utolsó napján nyitja kapuit a Széchenyi téren. Az ünnepre való készülődés varázslatos hangulatában kóruszenei előadók éneke, forralt bor illata hatja át az ékszerdobozzá váló Széchenyi teret. Az adventi időszakban a látogatók felkereshetik a Mikulás házát, csodálhatják a fényfestést, az épületvetítéseket, esténként pedig közösen várhatják a varázslatot. A Széchenyi tér a vásár idejére a mesék, az ízek, az illatok, a közös élmények, a meghitt hangulatok és közös ünnep terévé változik.

Természetesen a lista a teljesség igénye nélkül készült. Ízelítőként és kedvcsinálóként szolgál, hogy ráhangolódhassunk az ünnepekre.