Épp a tavalyi zalaegerszegi Food Truck Show kocsijai közt sazzéztunk egy jó story után kutatva, amikor belebotlottunk egy kedves, üdítően zöld truckba. Azonnal felkeltette érdeklődésünket. Nemcsak az előtte kígyózó sor miatt, hanem a táblácskákon szereplő fogások eredetisége miatt is. Mondanunk sem kell- nem csalódtunk, így nagy örömünkre szolgált, amikor megjelent a hír- a BazsaLicom bisztrót nyit Balatonfüreden. Lillával és Balázzsal, a BazsaLicom szívével és lelkével beszélgettünk.

MiB: BazsaLicom….nagyon különleges névválasztás. Játékos és ötletes! Hogy mutatnátok be magatokat pár mondattal azoknak, akik még nem hallottak rólatok?

BL: A BazsaLicom, mint név, amellett, hogy neveink (Balázs és Lilla) egyvelege, kedvenc fűszerünk is, mely mindig a friss, olasz ételeket juttatja eszünkbe. Az olasz konyha könnyedségét, és a gasztronómia szeretetét szeretnénk átadni az embereknek, de fontos megjegyezni, hogy nem olasz étterem vagyunk. A food truck és a bisztró tekintetében is igyekeztünk olyan teret, hangulatot teremteni, ami jó érzéssel tölti el a vendégeket, és szívesen látogatnak újra és újra vissza hozzánk.

MiB: 2018-ban indultatok mozgó bisztróként. Honnan jött az ötlet? 

BL: Már régóta terveztük egy saját vállalkozás létrehozását, hiszen a szakmáink (turizmus és vendéglátás) erősen összekapcsolódnak, és jövőképünk is nagyon hasonló. Akkor egy bisztró kialakítása még nagy falatnak tűnt, így jutottunk el a food truck ötletéhez, hiszen az egy kétszemélyes műfaj. 

MiB: Három évet töltöttetek Olaszországban. Mit tapasztaltatok? Hogy állnak az olaszok az élethez és az ételhez? Mi az, ami ennyire megfogott Titeket benne? Mit hoztatok magatokkal Olaszországból?

BL: Az olaszok rendkívüli módon tudják élvezni az életet és ételeiket. Számukra természetes, hogy ebédidőben beülnek a kollégákkal egy étterembe, és egy pohár bor mellett beszélgetve elfogyasztanak egy tányér „pasta”-t, majd 1,5 óra múlva visszamennek dolgozni. Imádnak beszélni is az ételről, és mindenki nagyon büszke a saját régiójának specialitásaira, illetve, természetesen mindig az a legjobb, amit a „mamma” készít otthon. Ez a szenvedély fogott meg bennünket, és ez az egyik, amit magunkkal hoztunk és szeretnénk átadni. Emellett, ami jellemző, és nekünk nagyon tetszett, hogy a legegyszerűbb, pár hozzávalóból álló ételek nyújtották mindig a legjobb élményt. 

MiB: Debrecenből hogy jutottatok el végül a Balatonig? Miért vonzó számotokra a Balaton?

BL: Nekem (Lilla) a nagymamám füredi, csak időközben elsodródott a család az ország másik felébe. A dédnagymamám viszont itt lakott, így már kisgyerekkorom óta rendszeresen jártunk ide, nem csak nyaralni, hanem őt meglátogatni is. Én már akkor imádtam ezeket a balatoni utazásokat, és azóta is a magyar tenger egyenlő a szabadság érzésével. Erre Balázs is hamar rájött, így amikor Olaszországból hazaköltöztünk, nem volt kérdés, hogy kizárólag a Balaton mellé, méghozzá Balatonfüredre költözünk.

MiB: Hogy látjátok, milyen irányba alakul a magyar konyha? Milyenek a visszajelzések? Mire van igény a vendégek részéről?

BL: Úgy látjuk, egyre nagyobb igény van a jó minőségű alapanyagokból elkészített kiváló ételekre, legyen szó akár házias, akár különlegesebb fogásokról. Azt látjuk, szeretnek egyre többet kísérletezni az emberek, és olyan ételeket választani az étlapról, amit otthon nem készítenek el.

MiB: Újabban milyen trendek jelennek meg a Balaton körül? 

BL: Egyre több helyen készítenek street foodot és bbq ételeket, illetve, már nem csak a hekk, lángos, gulyásleves jellemzi az étlapot, hanem változatos, „újhullámos” menüket láthatunk.

MiB: Mi jellemzi az általatok készített ételeket? Hogy állítjátok össze a választékot?

BL: Az olasz könnyedség jellemzi ételeinket. Szeretnénk szezonálisan megválasztani az alapanyagokat, emellett igyekszünk széles körben kielégíteni az igényeket, legyen szó vegetáriánus, vegán, glutén-, laktózérzékeny vendégről. És a gyermekekről sem feledkezünk meg!

MiB: Honnan származnak az alapanyagok? 

BL: Főként helyi kistermelők termékeit használjuk.

MiB: Bégellel még nem sok helyen találkozunk. Miért pont a bégel?

BL: Ez a tavalyi street food menü volt, azért választottuk, mert más nem csinálta. Már nem foglalkozunk ezzel, étlapon nem fog szerepelni a bisztróban, illetve a food truckon sem fogjuk készíteni. 

MiB: Van-e kedvencetek a kínálatotokból, ami valamilyen okból közel áll a szívetekhez? 

BL: Az étlap állandóan változni fog, de különösen közel állnak hozzánk a házi készítésű tészták. Ebből biztos mindig lesz egy pár féle a menün.

MiB: Ha jól tudom, már díjaztak is Titeket. Mi volt ez a díj, és milyen visszajelzést kaptatok?

BL: Az indulásunk évében az első Food Truck Show-n, amin részt vettünk a Kincsem Parkban (a food truck műfaj egyik legnagyobb rendezvénye, bemutatkozása a nagyközönség felé) kiérdemeltük a legjobb food truck-nak járó szakmai díjat. Hihetetlen élmény volt, már az első szezonunk elején megkaptuk a visszacsatolást arról, hogy jó úton járunk. Tavaly, az őszi Food Truck Show-n pedig a Nosalty ítélte úgy, hogy nekünk adja szakmai díját (téma a legjobb mangalicás street food volt).

MiB: Hamarosan Balatonfüreden, a Blaha utcában is találkozhatunk veletek. Miért döntöttetek a lehorgonyzás mellett? 

BL: Az eredeti ötlet az volt, hogy Füreden nyissunk egy kis éttermet, csak 3 évvel ezelőtt, még nem éreztük úgy, hogy készen állunk erre. Most több tapasztalattal már érezzük magunkban a bátorságot. Emellett, a kisfiunkkal, aki most 1,5 éves múlt, sokkal könnyebb úgy, hogy nem utazunk minden hétvégén más városba (tavaly ezt végig csináltuk, nem akartuk megismételni). Illetve, a koronavírus adta meg a végső löketet, hiszen a nyári nagy rendezvények mind lemondásra kerültek, így mindenképpen alternatívát kellett keresni.

MiB: Milyen finomságokkal készültök? 

BL: Krémlevesek, házi tészták, street food ételek fogják jellemezni az étlapot. Emellett Balázs minden nap készül új ebéd menüvel, és desszerttel is. A későbbiekben pedig szeretnénk BBQ ételekkel színesíteni a kínálatot.

MiB: Találkozhatunk-e veletek ezután street food rendezvényeken? 

BL: Valószínűleg igen, de nem ez lesz a jellemző. A food truck további életét az esküvőkön tudjuk elképzelni.

MiB: Terveztek-e a jövőben ismét Olaszországba látogatni?

BL: Már alig várjuk…

MiB: Kedves Lilla és Balázs! Nagyon köszönjük, hogy az előkészületek közepette időt szakítottatok ránk! Reményeink szerint legközelebb már a bisztróban találkozunk Balatonfüreden a Blaha utcában.

Kedves Olvasóink! Ne feledjétek: Tervezett nyitás július 15.

Fotók forrása: bazsalikomfoodtruck.com