A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat mindig tartogat meglepetéseket. Nem állunk meg a nyárnál, a szervezők végre bejelentették, hogy 2022.szeptember 29. és október 2. között megrendezésre kerül egy hatalmas gasztronómiai vállalás: a Balaton Wine & Gourmet. Kérdezhetnénk, hogy mégis miért akkora szám ez, amikor a Balatonnál egymást érik a bor- és gasztro fesztiválok. A szervezők azonban rögtön meg is válaszolják ezt felhívásukban: ez nem csupán egy lesz a fesztiválok közül, “hanem a helyi, a térségbeli, a hazai és a nemzetközi kulináris színtér szereplőinek és az érdeklődő látogatóknak egyfajta találkozási pontja is“.  

A középpontba tehát a térség és az ország kulináris öröksége, borkészítési hagyományai és a gasztronómia egyre izgalmasabb jelene, fejlődési útjai állnak, a nemzetközi kitekintés mellett. Szeretnének egy olyan hagyományt teremteni, amely egy szakmai nap mellett bárki számára elérhetővé válna, és minden év szeptemberében, annak első hétvégéjén kerülne megrendezésre (csütörtökön az említett szakmai nappal, péntektől vasárnapig bárki által látogathatóan). A régió legjobb éttermei és a hat balatoni borvidék borászatai együttesen mutatkoznak be, de lesznek főzőshow-k, sztárséfekkel vacsorák, szakmai előadások, kulturális programok is. A fesztiválra 50 kiállítót várnak.

Ezúttal díszvendégekként Japán és Spanyolország érkezik hozzánk, szintén különleges ital- és ételkínálatukkal.

A fesztivál a Veszprémvölgyben kerül megrendezésre, amely a város egyik leghangulatosabb zöldövezeti része, tökéletes találkozóhely, közösségi tér lehet az egész család számára.

“Illatok, ízek, élmények.”- ígérik a szervezők.

Mi pedig hiszünk nekik:)