A napokban adták át a csabrendeki Kőkatlan tanösvényt, amellyel egy új geohelyszín került fel a Bakony-Balaton UNESCO Geopark geoturisztikai térképére.

A természeti erők és az ember is jelentősen formálta a vidéket, ahol ma a Kőkatlan tanösvény található. Valaha három tenger mosta a Rendeki-hegy lábát, ami ma már hihetetlennek tűnik. A kövek azonban nem hazudnak: a pusztítás és építés minden lenyomatát hűen, némán őrzik.

A Balatontól mintegy 30 perces autóútra található Csabrendek. Itt, az erdős hegyvidék és a házak találkozásánál évszázadokon keresztül működött egy kőfejtő. A falut járva ma is rendkívül sok olyan épülettel találkozunk, amelyeknek készítéséhez felhasználták a kőfejtőben bányászott alapanyagot. A kőfejtő már a múlté: az 1980-as évekre szűnt meg Csabrendeken ez a tevékenység, amikor is a közeli Devecserben gyártott tégla már könnyebben elérhetővé vált. Azóta az időjárásoknak kitett bányafal szépen letisztult.

A Kőkatlan tanösvény kezdőállomása a Magyar és az Árpád utcák kereszteződésében, a patikánál található. Itt felvértezhetjük magunkat a legfontosabb információkkal, illetve felkészülhetünk arra, hogy a továbbiakban a tudást a túra egy-egy pontján elhelyezett QR-kódos totemekről szívhatjuk magunkba – vagyis inkább a telefonunkba.

Összesen 10 ilyen kódolvasó állomással találkozhatunk a tanösvényen, amelyek foglalkoznak Csabrendek múltjával, a Rendeki-hegy kialakulásával, valamint a tanösvényen található természeti kincsekkel is.

A QR-kódokat és a zöld T jelzést leszámítva a derék túrázók kellemesen magukra vannak hagyva. A Magyar, majd a Somos utcán felfelé kanyarogva nem találkozunk több információs táblával, és hatalmas turistatengerrel sem kell számolnunk.

Ahogy a kihalt utcákon egyre közeledünk a kőfejtő maradványához, mintha az időben is egyre visszamennénk. A házak között végül rálelhetünk a katlan bejáratára. Hatalmas kőfal bújik meg a zölddel borított ösvényen túl.  

A kőkatlan védett folyosója annyira privát helynek tűnik, hogy szívesen elücsörögnénk egy darabig. Ennek gátat szab azonban, hogy turistáknak szánt pihenőhelyet, padot, esetleg asztalt nem találunk egyet sem, sőt, hulladékgyűjtő edényzetet sem lehet feldezni.

Az utolsó két állomást a bányakatlan feletti magaslaton találjuk. Keskeny és meredek kis ösvény vezet fel a sziklafal tetejére, amelyet megmászni nem feltétlenül könnyű, sőt, a megfelelő cipő nélkül kifejezetten nehéz.

Megéri azonban próbálkozni, mert fentről elképesztő kilátás tárul elénk. Észak felé az előtérben a Pápa-Devecseri-sík nyújtózik, nyugaton a Zalai-dombság ködlik, míg északnyugatra a Marcal-medence terül el. A síkságból kimagaslik a Somló tanúhegye, távolabb a Ság-hegy púpja és a nehezebben észrevehető Kissomlyó lapos tufagyűrűje. A magaslatról egy másik, erdős ösvényen juthatunk vissza a Somos utcára.

A csabrendeki Kőkatlan tanösvény kellemes és teljesíthető táv a maga 1,1 kilométer hosszúságával még a tapasztalatlan, kevésbé sportos túrázók számára is. Többnyire csak enyhén lejtős vagy teljesen sík a terep, egyetlen egy ponton ütközhetünk meredekebb emelkedőbe.

További könnyítés lehet, hogy autóval egészen a 3. állomásig, a Somos utcai bejáratig fel tudunk menni a betonozott úton. A tanösvény 30-45 perc alatt kényelmesen végigjárható, ez persze nő akkor, ha a QR-kód olvasó segítségével megszerzett ismeretanyagot is áttanulmányozzuk a telefonunkon.

A tanösvény tökéletes program lehet egy kevésbé strandidős délutánon, ha pedig egy tapolcai vagy sümegi látogatással is kiegészítjük, egésznapos programmá is duzzaszthatjuk.