Az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat július 30-augusztus 1. között rendezik meg.

A koronavírus járvány miatt Európa legnagyobb tókerülő versenyét eredetileg július legelején tartották volna, ám a lebonyolítók már májusban döntöttek az új időpontról. A döntés értelmében július 30-án 9 órakor dördül el a rajtpisztoly a balatonfüredi kikötőben.

A Kékszalag Nagydíj a balatoni hajózás legnagyobb ünnepe, igazi kihívást jelent a versenyzők számára. A táv maga légvonalban mintegy 160 kilométer, persze ezt a hajósok nem egyenes vonalban teszik meg. A rajt- és célvonalat a balatonfüredi kikötő előtt tűzik ki. Innen az első pályajelet északkeleti irányban, Balatonkenese előtt érik el. Amint ezt elhagyják, a hajók a déli part egyik legnagyobb települése, Siófok felé veszik az irányt. Innen a Tihanyi-szoroson keresztül Keszthely városát veszik célba, ahonnan aztán ismét északkeletnek, azaz visszafelé fordulnak, hogy elérjék a balatonfüredi célt.

Kép forrása: MTI/Turcsi Gábor

A versenyzőknek meg kell küzdeniük egymással, az elemekkel, illetve a 48 órás limitidővel. A tavalyi évben 561 hajó állt rajthoz, ebből azonban végül 269-en futottak be a limitidő alatt. A versenyt a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django katamarán nyerte, amely 15 óra 37 perc alatt teljesítette a távot. Petrányi Zoltán címvédőként idén is elindul a megmérettetésen.

Egyelőre nehéz felmérni, milyen hatással lesz a koronavírus járvány a sportéletre, illetve konkrétan az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra. A szervezők azonban bíznak abban, hogy idén is 500-600 hajó vesz részt a tókerülésen.