Itt van újra és ránk fér néhány gyalog túra. Ha neked is rímelni támad kedved otthon az esős időben, akkor inkább mozdulj ki. Rengeteg látni- és tennivaló akad a Balaton északi partján ősszel is.

Határozottan és sok esővel érkezett meg az ősz szeptember utolsó hétvégéjén az országba. A nyári szezon véget ért a magyar tenger partjánál, a strandolás és napozás időszaka lezárult. A legtöbb embernek talán itt véget is ér a Balaton. Nincs lángos, nincs vízibicikli és nincsenek harminc fokok se. El kell, hogy mondjuk: ennél sokkal többről szól Magyarország egyik legszebb és legvadregényesebb tája, a Balaton északi partja és Zala megye.

Az ország legerdősebb területe Zala megye. Nevezhetnénk az ország tüdejének is, de sokkal inkább helytálló az, hogy itt vannak a legértékesebb vadászterületek és a legjobban karbantartott farengetegek. Ősszel pedig nincs csodálatosabb látvány annál, ahogy a természet felkészül a tavaszi megújulásra.

Sárguló, vörösödő, barnuló domb és hegyoldalak fogadnak mindenfelé, amerre a szem ellát. Már az is lélegzetelállító látvány, ha kocsival bejárjuk a környéket. Hát, ha még gyalog! Kutyával, macskával, szomszéddal, anyóssal, testvérekkel, szobatársakkal, haverokkal vagy egyedül. Vedd fel a túrabakancsodat és mozdulj ki. Bulizni úgysem mehetsz. A friss levegőn egy fél-, egész napos kirándulás a hétvégén megszépíti a heted végét vagy energiát ad ahhoz, hogy szembenézz a következő napok kihívásaival. De nézzünk meg néhány lehetőséget, hogy merre indulj.

Rezi vár

Mivel egy várról van szó, érdekes lehet talán, hogy ki; mikor és mit csinált a Meleg-hegy csúcsán álló romban régen. Ezek az információk le vannak írva rengeteg helyen és a táblákra is ki van írva a helyszínen. Beszéljünk inkább arról, hogy miért menj oda.

A vár Reziből, a táblákat követve, akár kocsival is megközelíthető, bár érdemes ilyenkor ősszel a négykerekűt lent hagyni. Egy kellemes, akár kiadósnak is nevezhető séta után felérünk a csúcsra. A várat felújították, így az ilyen helyeken megszokott romos külsőre raktak egy érdekes faszerkezetet. Modern stílusban renoválták, de közben mégse. Érdekes látványt nyújt, az egyszer biztos. A romokon túl azonban a Káli- medence talán legszebb kilátása tárul a szemünk elé. Egészen Zalavártól Tapolcáig ellátunk. Változatos és gyönyörű kilátás, ahol akár kiszemelhetjük azt a helyszínt is, ahova legközelebb elmegyünk.

Vállusi kilátó és a Medvehagyma tanösvény.

Vállus egy piciny falucska a Láz-hegy lábánál, Várvölgy és Lesencetomaj között. Egyik tudnivaló erről a kis településről, hogy innen indul a Medvehagyma tanösvény útvonala. A hegyeken és erdökön végig járva, rengeteg szép és érdekes helyszínnel találkozhatsz. Lesz útközben kutyatemető, egy elhagyatott laktanya, egy romos pálos kolostor és rengeteg kellemes hangulatú rejtett erdei zug, amik közül biztos, hogy mindenkinek lesz egy személyes kedvence a kirándulás végén.

A tanösvényen természetesen több kilátó is van, ha valaki szeret a magasból kémlelni. A közel 14 km-es túrát négy és fél óra alatt meg lehet tenni.

Egy jó fagyi Szigligeten.

Bizony a szigligeti vár tövében üzemelő fagyisnál még jócskán lehet édességet nyalni ősszel is.

Különleges kézzel készített finomságok, a sós pisztáciától a mangós sorbetig minden mennyiségben. Ha pedig nem csak fagyiznál felsétálhatsz a várhoz is, amit nemrég újítottak fel. Erről bővebben erre a linkre kattintva olvashatsz.

Rengeteg szervezett program

A balatoni településeknek az egyik legfontosabb dolga és teendője a nyár után, hogy érdekes programokat szervezzenek őszre, télre és tavaszra. Cél mindenkinél, hogy a szezont minél hosszabbra nyújtsa, és ne álljon meg az élet azért mert nincs strand. Érdemes böngészni a települések közösségi oldalát a folyamatosan frissülő programkínálatokért, mert akadhatunk gyöngyszemekre.

Keszthelyen teraszkoncertekkel várják a főtéren a helyieket és a kirándulókat egyaránt. Ugyanitt Jancsi és Juliska fesztivál is lesz október 2-17. között, ahova főleg a kisgyerekeket várják, de apa és anya is biztos le tud gurítani néhány pohárral a legfinomabb borokból.

Ha már a boroknál tartunk! Az ősz a szüret ideje. A Balaton északi partját pedig senkinek nem kell bemutatni, ha erről a két témáról feljön a szó. De a szokásos badacsonyi bortúrákon túl is van lehetőségünk megkóstolni az idei termést.

Balatongyörökön, a Bece-hegyen is szélesre tárják kapuikat október 24-én a pincék az érdeklődők előtt. Előnye, hogy nincs annyi ember és a kilátás is lélegzetelállító. A Szép kilátónál kell felmenni a hegyre, ne hagyd ki!

Ha a természet közelségére vágysz, esetleg még a közelinél is közelebb szeretnél lenni hozzá, akkor nézz ki 2020. október 3-án a Káli Fesztre, Köveskálon. Ez egy igazi ökobarát rendezvény környezettudatos előadásokkal és megmozdulásokkal.

A települést és a látnivalókat játékosan ismerhetik meg az érdeklődők, miközben érdekes előadásokat is hallgathatnak. S nem utolsó sorban helyi ételeket, borokat és szörpöket kóstolhatnak helyi termelőktől. Lesznek vezetett túrák, virág ültetés és sok más érdekesség, ami a gyermek és fiatal korosztályokat célozza.