A tavalyi évet sokan kitörölnék a naptárukból, a Balatonon azonban nem áll meg az élet. Idén tovább folytatódnak a fejlesztések, újítások, hogy minél jobban élvezhessétek az itt eltöltött időt.

Balatoni Bringakör

2021-ben is folytatódik a Bringakör korszerűsítése 31 km-en, míg a Budapest-Balaton biciklis összeköttetés kiépítése mintegy 17-en várható. A beruházások Balatonakarattyánál kapcsolódnak össze.

Nyárig dolgoznak majd a kivitelezők az egyes déli parti részeken. Számos szakasz újul meg Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonszárszó, Balatonőszöd, Balatonlelle településeket érintve.

Szépülő strandok

Megújul többek között a zánkai és a balatonfenyvesi szabadstrand. Kiemelt figyelmet szentnek a vizesblokkok rendbetételére, a családi mosdók és a baba-mama szobák kialakítására. Más strandokon a vízbejutás feltételeinek javítása (például stégek, lépcsők) a cél vagy éppen az öltözőkabinok megújítása. Sok helyütt a zöld felületek rendezése és bővítése már esedékes, illetve a wifi hozzáférés biztosítása sem maradhat el.

Szabadstrand Balatonfüreden! A balatonfüredi önkormányzat megvásárolta az Esterházy strand melletti nyolcezer négyzetméteres vízparti ingatlant. A Balatonfüredi Horgászegyesület tulajdonában álló 5100 négyzetméteres ingatlant, valamint az állami tulajdonban lévő, a Szívkórház vagyonkezelésében álló, Brázay strandként ismert, mintegy 6100 négyzetméteres területet összenyitják. Így ezeken a részeken bárki számára elérhető lesz a Balaton.

Berek világa látogatóközpont

Ordacsehi közelében épülő Berek Világa Látogatóközpont a berek élővilága mellett a térségre hajdan jellemző halász-pákász életmódot is be fogja mutatni. A beruházás során interaktív kiállítás és gyerekfoglalkoztató is helyet kap. Ezen kívül tanösvényt alakítanak ki, lápon elhelyezett pallósort építenek és infromációs táblákat helyeznik ki. A tervek szerint a környezet terhelése nélkül fogja megismertetni a dél-balatoni térség élőhelyeit, sajátosságait.

Fenékpusztai Lovas Szabadidőközpont

Az északi parton, a Keszthely határában lévő fenékpusztai majorságban a Festeticsek egykori ménesét és a lótartást bemutató szabadidőközpontban is időzhetünk. A kancaistálló egyik részében a hagyományos lótartást mutatják be, a másikban közösségi teret működtetnek majd rendezvényekkel, kiállításokkal. A déli udvarban a Festeticsek korát megidéző piknikezőt és főúri szabadidőparkot alakítanak ki fényképész stúdióval. A majorság területén lévő kávézóban lehetőség lesz piknikkosarak vásárlására, a helyi termékeket pedig a látogató el is fogyaszthatja a parkban. Talán az egyik legnagyobb attrakció a menetrendszerűen induló, korhű postakocsijárat, ami a Festetics-kastély parkjából indulva a Fenyves allén keresztül érkezik a fenékpusztai méneshez. A fejlesztés befejezése 2021 decemberére várható.

Tihanyi fejlesztések

A csodás Tihany sem maradhat ki a sorból. A Csokonai-ligetben például új tanösvényt alakítanak ki, a nyelvemlék-tanösvényt, amely a magyar irodalom jeles alkotóinak állít emléket. Az apátsági megújuló lépcsősor mellett pedig az apátság ezeréves történetét bemutató kőelemeket helyeznek el.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyei szintén megújulnak: Új látogatóközpont épül a balatonfüredi Lóczy-barlangnál, bővül a Hegyestű geológiai bemutatóhely (akadálymentesítés, pihenőágyak, padok, asztalok kihelyezése várható) és a Salföldi-major fogadóépületében szintén interakciós táblákat helyeznek el. Végül, ugyancsak a balatonfüredi látogatóközpontban interaktív beltéri és szabadtéri kiállítás és tanösvény, valamint helyi termékeket árusító ajándékbolt és helyi specialitásokat kínáló büfé is várja majd a kirándulókat.