Ámulatba ejtő elegáns öltözetek, szemet gyönyörködtető környezet és megannyi színes program várja az Anna-bál iránt érdeklődőket. A külsőségeken túl említésre méltó az a hagyományőrző hozzáállás, amelyet az esemény képvisel, annak ellenére, hogy idén érkezett a 193. alkalomhoz. Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lányának, Anna-Krisztinának ünneplésére, aki történetesen ezen a jeles eseményen ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel.

A bál már régóta az egyik legelőkelőbb patinás esemény az országban, amelyre előszeretettel várják elsősorban az első bálozó hölgyeket. Bóka István, polgármester a közre adott sajtótájékoztatóban hozzátette, hogy a partner városokból közel harminc hölgyet várnak, a 18 éves füredi lányok mellett. A résztvevőkből kerül ki a bál szépe és a két udvarhölgy.

A képen a 2017-es Anna-bál szépe és az udvarhölgyek.

 

Persze nem általánosíthatok, de azt hiszem sok fiatal lány a szíve mélyén vágyik arra, hogy akár csak néhány órára, előkelő báli ruhákba bújva, mesébe illő hercegnőnek érezze magát. De a bál nem csupán erről szól.

 

 

Az Anna Fesztivál ideje alatt számos szívet melengető programmal találkozhatunk. Tanúi lehetünk többek között a magyar népzenét játszó hegedűsök prímásversenyének, operakórusok zongora kíséretes előadásának, és nem marad el a koszorúzás, valamint a hagyományörző Szívhalászat sem.

Július 18. (szerda)

 • Kisfaludy Galéria, 10.00-12.00 óra
  Prímásverseny, szabadon választott versenyprogram

Július 19. (csütörtök)

 • Gyógy téri nagyszínpad, 21.00 óra
  Operafüred – Népszerű operakórusok zongorával
  a Magyar Állami Operaház Énekkara közreműködésével
  Az est házigazdája: Ókovács Szilveszter

Július 20. (péntek)

 • Horváth-ház, 17.00 óra
  Koszorúzás Szentgyörgyi-Horváth Anna Krisztina tiszteletére
 • Balaton, Jókai hajó 18.30 óra
  Hagyományos Szívhalászat
 • Gyógy téri nagyszínpad, 20.00 óra
  Operafüred – Operagála

Július 21. (szombat)

A szombat az utcabálról fog szólni. Tavaly tettek először kísérletet arra, hogy megnyissák valahogy ezt az alkalmat a nagyközönség számára is. Ezt a célt szolgálja az Anna-Utcabál, amely idén sem marad el. A forgatag a Blaha utcában áramlik majd.

 • Anna-Utcabál

Házigazda: Suri Imre – Jazzy Rádió
Koncert: Swing á la Django
Tánczenekar: Group & Swing

Fantasztikus látni, hogy még mindig van igény egy ilyen színvonalas gálára. Remélem egyszer lesz szerencsém az Anna Fesztiválra személyesen is ellátogatni.

Fotók forrása az Anna-bál hivatalos oldala.