Július végén indul a közel tíz napos 28. Művészetek Völgye. A kulturális rendezvénysorozat egyedülálló az országban. Tíz nap tömény kulturálódás.

Az összművészeti fesztivál méltó hírére: olyat tud nyújtani, ami utánozhatatlan. Magával ragad és elvarázsol. Bármerre nézel, történik valami. Körülbelül 68 helyszínen árasztanak el jobbnál jobb programokkal. A részletes, s immáron teljes programot a fesztivál honlapján olvashatjátok, mi ezúttal inkább egy kis betekintést szeretnénk nyújtani a színfalak mögé, ami ezért a 10 napos varázslatért felel.

A fesztivál ötlete Márta István zeneszerző fejéből pattant ki, aki olyan körökben forgott, mint a Magyar Fesztivál Szövetség, Nemzeti Kulturális, Kulturális Fesztiválok Kollégiuma vagy a Thália Színház. A művész úr a 80-as években szeretett bele Kapolcsba, és rengeteg energiát belefektetve lendítette fel a település kulturális életét. 1989-ben a fesztivál még Ka20polcsi Művészeti Napok néven futott, 1996-tól váltottak a máig használt Művészetek Völgyére.

Ma már olyan sok program közül választhatunk, hogy egy kisebb könyvméretű programfüzet kellett hozzá, hogy valamennyi rendezvény belekerülhessen. Érdemes indulás előtt átböngészni, felkészülni, feljegyezni azt, ami igazán érdekel, hiszen annyi a helyszín, hogy valószínűleg erős szűrésre lesz szükségünk vagy minimum egy időutazó szerkezetre, hogy valamennyin részt tudjunk venni.

Tematikus udvarok segítik a művelődni vágyókat: Az improvizációs előadásokért és slam poetry workshopokért például érdemes a Momentán Udvart felkeresni, míg színházi darabokat a Színház Színpadon láthattok.

Természetesen zenés udvarokból Dunát lehetne rekeszteni, ami ezúttal cseppet sem hátrány:

Muharay Udvar: retro buli, népzene, néptánc és táncelőadások.

Mókuskert Udvar: folk karaoke, Cseh Tamás dalok és előadások Szirtes Edina Mókussal.

Muflon Jazz Udvar: jazz koncertek és impró délutánok

Kőbánya Udvara: Magashegyi Underground, Carbonfools, Useme

Völgykomolyzene: Beethoven, Vivaldi és klasszikus zene minden mennyiségben.

Harcsa Veronika Udvar: napindító jóga, kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, interaktív énekes workshop és sok-sok jazz.

Hangfoglaló Udvar: jóga és rengeteg koncert olyan nevekkel, mint a Ricsárdgír, a Csaknekedkislány, a Blahalouisiana vagy Hippikiller.

Folk Udvar – Hagyományok Háza: kézműveskedés felnőtteknek, esti mese felnőtteknek, népzenei koncertek, napindító tánc és dal.

A Panoráma Színpadot a nagyágyúknak tartogatják, mint például Rebecca Ferguson, az Asian Dub Foundation, a Vad fruttik, a Csík zenekar, a Margaret Island, az Irie Maffia, a Quimby vagy az Anna and the Barbies.

Akik hallásuk helyett inkább a látásukat edzenék, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Cinema Hungary Völgymozi révén ezt is megtehetik.

A feltörekvő író palánták és irodalomrajongók pedig a Kaláka Versudvarban (a Völgy Szíve cím őrzője) és a Magyar Írószövetségnél forgathatják tollaikat.

A természetbúvárok sem maradnak program nélkül: a Zöldekkel is művészkedhetünk, és beszélhetünk zöldeket a Művészetek Zöldje udvarában.

S hol is történik pontosan ez a sok varázslás? A Káli-medence szívében Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend ad otthont a fesztiválnak. Taliándörögd lesz a fesztivál színházi központja, míg Kapolcsban az irodalomé lesz a főszerep. Komolyzenei koncertekkel Vigántpetenden várnak minket, de itt lesz az újcirkusz és számos táncos produkció is.

A fesztivál idén az Európai Unió 2018-as Kulturális Örökség Európai Évének kiemelt eseménye lesz! A Völgy hagyományok bemutatása révén közösséget épít és teremt, így méltán szerepel a listán.