Mi az, ami még Erzsébet királyné fürdőszobájában is megtalálható? Ezúttal a méltán népszerű gumikacsáról rántjuk le a leplet. Minap egy áruházlánc polcai közt sétálva akadt meg a tekintetem a gumikacsák egy viszonylag termetes példányán. Ő adta az ötletet, hogy bemutassuk a sárga kiskacsa történetét.

A gumikacsa története egészen izgalmas, rengeteg változáson ment keresztül az 1800-as évektől napjainkig. Néhányan azt állítják, hogy a gumikacsa valójában Donald kacsa mása, akit mint tudjuk, Disney mutatott be az 1930-as években a Seiberling fivérek által. A fivérek nem sokkal később indították el máig híres vállalatukat, a Goodyear Tyre and Rubber Company-t, így a gumikacsa történetéhez egészen Goodyear úrig kell visszakanyarodnunk. Charles Goodyear fémekkel kereskedett, majd az egyik indiai gumi vállalatnál tett látogatása során villant be a “rugalmas gumi” ötlete, ami ellenálló az időjárási viszontagságokkal szemben. Ötletét a börtönben töltött évei alatt (adósságokért csukták le) volt ideje végig gondolni, sőt- nyers gumival kezdett kísérletezni. 1839-ben végül véletlenül találta meg a tökéletes megoldást, amikor gumi és sulfur keveréke a kályhába esett, és nem olvadt meg. Goodyear azonban 1860-ban meghalt, ám találmánya inspirációul szolgált a jövő gyártói számára. A Seiberling fivérek tiszteletük jeléül nevezték el róla cégüket.

Az 1800-as évek végén jelentek meg az első gumi dísztárgyak. Elsősorban rágókánok szánták őket fogzó kisgyerekek számára, majd az 1940-es években “vízre szálltak”. Gondolkodtatok már azon, hogy kapcsolódtak össze a kacsák a fürdőzéssel? 1933 és 1937 között két kacsa formájú “vízi játék” került piacra. Az egyik játék vizet spriccelt, a másikra egy propellert erősítettek. A második világháború után Peter Ganine, aki sakk kollekcióiról híres tervezte meg a letisztult, egyszerű kacsa figurát, mindennemű plusz funkció nélkül. Ennek ellenére hatalmas népszerűségre tett szert, és 50 millió példányban kelt el. Ganine kacsája széles mosolyú, laza tekintetű. Allen és Shaw egy évvel később módosított a megjelenésén- így lett a kiskacsa kis csőrű, de nagy kidülledő szemű. A ma ismert formája e kettő ötvözete. Az amerikai pop-kultúra jóvoltából pedig igazi ikonná nőtte ki magát.

“A gumikacsának nincs neme, kulturális kötődése, életkora, ezért mindenki számára megfelelő. A vízi játék során bizonyítottan hozzájárul az izomerő fejlődéséhez, koordináció javításához, kognitív tanuláshoz. Inspirálja a fiatalokat, szórakoztatja a felnőtteket.”

A sárga kacsa azonban egy sötét titok őrzője….ma már nem gumiból készül. Vinylből gyártják, ezért tulajdonképpen műanyag. Azért próbáljuk nem elítélni. Generációknak okozott örömet, miközben egy igazi világszimbólummá vált. Kapni belőlük rockosat, nővérkéset, mennyasszony-vőlegény párt, bányászosat, kalózosat, űrhajósat, távirányítható kacsát, jojó-kacsát és még sok-sok egyéb variációt. A gumikacsa rajongók előszeretettel szerzik be kacsáikat a világ minden tájáról. A fanatikus gyűjtők akár ölre is mennek egy-egy különlegesebb darabért. A legnagyobb gyűjteményt Dr. Charlotte Lee tudhatja magáénak Washingtonban. Gyűjteménye 5239 kacsát foglal magába.

Ti beszereztétek már a sajátotokat?