Kis kitérőt teszünk, és a sok “legszebb, legbiztonságosabb, legfelkapottabb….stb.” város címek után álljunk meg egy pillanatra, és nézzük meg, hogy idén melyik fának sikerült elnyernie az Európai Év Fája díjat.

Magyarország számos ranglistás kategóriában jól teljesít, ez alól ezek szerint az év fája sem lehet kivétel:)

A fütyülő parafatölgy, Portugália

Az első helyezett ezúttal egy Portugáliában tornyosuló “fütyülő parafatölgy” lett, aki egyben egy Guiness-rekordot is magáénak tudhat, a világ legnagyobb parafatölgyeként. Az ezüstérmet a spanyolországi “Cabeza Buey ősi szilfái” vihették el, míg a dobogó harmadik helyén az oroszországi “A Belgorodi Erdők Öregje” áll. Zengővárkony “Hős szelídgesztenyéje” az előkelő negyedik helyen végzett a 13 jelöltből.

Cabeza Buey ősi szilfái, Spanyolország
A Belgorodi Erdők Öregje, Oroszország
A gesztenyefa a maga 300 évével az ősi szelídgesztenyés veteránja. A helyiek számára a gesztenye biztosított megélhetést, ezért féltve őrizték fáikat. Az évek során a fa számos dolgot átvészelt, kigyógyult a kéregrákból, átvészelte az államosítást, és túlélte azt is, amikor melegedés céljából katonák gyújtották fel. A fa a helyiek számára a folytonosság jelképe, élni akarása mindig erőt ad a hétköznapokban.
Hős szelídgesztenye, Zengővárkony
Mindeddig háromszor nyerte el magyar fa a fődíjat a verseny történetében: 2012-ben Felsőmocsolád hársfája, 2013-ban Eger platánja, 2016-ban Bátaszék molyhos tölgye.