Magyarországon szebbnél szebb látnivalók várják a kíváncsi tekinteteket. Elég hosszú bakancslistát lehetne írni, cikkünkben ebből emelnénk ki egy szeletet. Lássuk, milyen kincseket rejt ezúttal a Balaton északi partja.

1. Balaton-felvidéki tanúhegyek

Aki egyszer járt arra, valószínűleg sosem feledi el a Tapolcai-medence gyönyörű hegyeit. Festői táj a Balatonnal a háttérben. Évmilliókkal ezelőtt a Pannon-tenger mélyén heves vulkanikus tevékenység zajlott, amely hatására kialakult e táj a Badacsonnyal, Szent György-heggyel, a Csobánccal, Guláccsal, a Tóti-heggyel és a Haláppal. Kicsit távolabb tűnik fel a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Így együttesen alkotják a tanúhegyeket.

2. Tapolcai-tavasbarlang

Fotó forrása: Veszprémi kamara

Magyarországon ez az egyetlen csónakkal bejárható barlang. 300 méteren át gyönyörködhetünk a melegvíz alkotta járatokban. A bejutásról érdemes előre érdeklődni, hogy elkerüljük a turisták tömegeit.

3. Hegyestű

A Káli-medence keleti csücskében magasodik a Hegyestű, amely a tanúhegyek egyike. Az Európában is ritkaságnak számító látvány egy egykori vulkán kráterében jött létre. A magma hűlése során

Fotó forrása: Balaton-felvidék Nemzeti Park

bazaltoszlopokká szilárdult, amelyek orgonasíp-szerűen rendeződtek. Egészen kivételes látványt nyújtanak.

 

4. Tihanyi levendulás

A levendulának nemcsak az illata nyugtató hatású, hanem maga a látvány is, amely a tihanyi levendulásban fogadja a látogatókat. A lilába öltözött tájat legalább egyszer érdemes megcsodálni. Mára az egész félsziget szimbólummá vált, és iparágak épültek a levendula köré. A kézműves piacokon számos levendulás terméket vásárolhatunk. A rendszeresen megrendezett levendula fesztiválról itt olvashattok. A levendulát ráadásul 2018 gyógynövényének is megválasztották. Erről pedig itt számolunk be bővebben.

hirdetés