A Balaton nyüzsgése helyett egy egészen más típusú nyüzsgéssel találkozhat az, aki ellátogat a Kis-Balatonra.

A Balatontól nyugatra, Zalavár térsége ad otthont annak a lenyűgöző tájnak, ami annakidején Fekete Istvánt is megihlette.

A Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet 1986 óta óvja a területet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként. A vidéket fokozottan védett élőhelyként tarják számon. Ennek köszönhetően páratlan értékű madárparadicsom alakult ki.

A tavat a Kányavári-sziget felől vagy Zalavár irányából lehet megközelíteni. Zalavárról indul a Kis-Balaton-kerékpártúra, melyen egészen Kápolnásnyékig vezet az út. Mi innen indultunk. Egy borús júniusi napot választottunk, mivel a tűző napon való tekerést nem díjaztuk. A Kis-Balaton Háznál lehetőség nyílik kerékpár bérlésre, valamint a környék történetébe is belemerülhetünk. Sőt, a ház mellett egy Szent István-kori alapokra épülő emlékkápolnába is betekinthetünk.

A kerékpártúra végig visz a tó partján, kb. 8 km hosszú, ami akár kisgyermekkel is 2-2,5 óra alatt teljesíthető. Érdemes azonban elidőzni egy-egy ponton, és élvezni a tájat. A rohanást hagyjuk kapun kívül.

Amint elhagytuk a főutat és egy csapat horgászt, a táj megváltozott. A házakat a mocsár gazdag élővilága váltotta fel, az autózajt pedig a madárcsicsergés. Aki picit fülel, az végeláthatatlan számú éneket hallhat. Az egyik oldalon vadlibák és kacsa családok úszkálnak a vízen, míg távolabb egy hatalmas sas készül épp felszállni egy vízből kiálló faágról. Mesés ez a viszonylag érintetlen táj. Fekete István szavaival élve: “Nem lehetett megmozdulni ebben a csendben, ami elment és visszajött, mint a szeretet emléke, mint a simogatás, ami régen elmúlt, s nem múlik el soha.

Ebben a gigászi csendben a lélek és az elme megnyugszik, kiváló lehetőséget nyújt a töltekezésre.

Laza tempóban, meg-megállva teljesítettük a távot, és tértünk vissza a kiindulóponthoz. Túránk azonban még nem ért véget. Szerettük volna elnyújtani az élményt, ezért utunk ezután a Kányavári-szigetre vezetett. A sziget a fizetős parkolóig autóval megközelíthető, a szigetre lépés viszont ingyenes. Jellegzetes fahídon kelhetünk át a szigetre, amely a hely védjegyévé vált. A családok kedvelt kiránduló- és pihenőhelye kilátókkal, játszótérrel, szalonnasütővel, horgászhelyekkel, de egy kellemes sétához ugyancsak ideális. A Búbos vöcsök tanösvényen pedig a hely jellegzetes madárvilágával ismerkedhetünk, amely 15 állomáson vezet végig.

A Kis-Balaton bármely évszakban tud újat mutatni. Fekete István mesevilága elevenedik meg a szemünk előtt. Ha lehetőségetek nyílik rá, érdemes utatokat erre kanyarintani.

2 HOZZÁSZÓLÁS