Tombol a nyár, belecsaptunk az esős napok után a már-már elviselhetetlen hőségbe. Ha valamikor, akkor most kívánkozunk leginkább a tengerpartra, méghozzá azonnal.

Továbbra is kedvelt nyaralási úti cél a magyarok körében Horvátország, a gyönyörű tengerpartjaival, finom söreivel és egyszerű megközelíthetőségével. Személy szerint nagyon szeretem a sziklás tengerpartjait, a Biokovoért pedig kimondottan rajongok. Ez a cikkem azoknak szól, akik a nagy gyönyörködések közepette próbálnak a pénztárcára is figyelni, és nem mindegy, mennyit költenek egy nyaralásra. Meglehet, hogy akik már régóta a horvát Adrián nyaralnak, nem tudok újat mondani, de abban a reményben írom le a tapasztalataimat, hogy talán mégis.

Szállás
Ebben a kérdésben nem lehet elég okosnak lenni. Előre vagy helyben? Van, aki előre foglal, ennek előnye, hogy pontosan tudja, mi van benne az árban, hol lesz a szállása, tudja, hogy várják, nincsenek rejtett költségek. De akadnak, akik foglalás nélkül kelnek útra és ha mégsem találnak egy pazar szálláshelyet, felkeresnek egy utazási irodát. Én a kora tavaszi foglalást pártolom, amikor olcsóbbak a szállások, de aki most foglal, annak ez nyilván már édes mindegy. A last minute ajánlatokat itt érdemes nézegetni, lehet találni egész jókat.

Élelmiszerek
Amivel még rengeteget spórolhatunk: az étkezések. Nem kell semmiről lemondani, belefér az étterem is, alacsony költségeken maradva. Itthonról vigyünk fagyasztva például: bolognai ragut, sült oldalast, pörköltet, hamburger pogácsát. Ha nem szeretnénk rögtön bevásárlással kezdeni: konzerv, rizs, fűszerek, tészta, zöldség, gyümölcs mehetnek a pakolandók közé. Változatos finomságokat lehet készíteni, különösebb fáradtság nélkül: babfőzelék, lecsó, palacsinta stb. Általában a nagyobb városok közelében vannak diszkontok, vagy hipermarketek, ahol jóval alacsonyabbak az árak, mint a parton vagy a központban. Eddig a Kaufland tűnt a legolcsóbbnak összességében.

Éttermek
A Tripadvisor óriási segítséget nyújthat, így nem hibázunk sem az árakat, sem a minőséget illetően.

Néhány étterem a sok közül, ahova szívesen visszatérek:
Omis: Bastion
Trogir (Okrug Gornji): Leonardo

Amiket még nem próbáltam, de ígéretesnek tűnnek:
Makarska: Bruschetta Ristorante Pizzeria
Baška Voda: Bistro Karlo

Autópálya
Azt gondolnánk ezen spórolhatunk a legtöbbet. A sztráda használatáért meglehetősen borsos árat kell fizetnünk az már biztos, de cserébe időt spórolunk. Ide kattintva ki tudjátok számolni, hogy mennyi lenne az autópálya és mérlegelhettek, megéri e.
Itt pedig megnézhetitek az alternatív útvonalakat. Én még így is a sztrádára szavazok, bankkártyás fizetéssel. A dugókat úgy is elkerülhetjük, ha nem váltónapra esik (ami a szombat) a nyaralás kezdete/vége, hanem mondjuk vasárnapra, vagy hétfőre, amikor sokkal kevesebben vannak.

Ne felejtsetek listát készíteni a költségekről, amibe a már itthon vásárolt élelmiszereket sem árt beleszámolni.

Kellemes nyaralást és balesetmentes utazást kívánok!