Ha Füreden járunk, nagy valószínűséggel legalább egyszer végig sétálunk a Balaton egyik leghíresebb sétányán. Az utóbbi években folyamatosan szépülő, a vízparton futó, fákkal szegélyezett útszakasz már az 1900-as évek elején a figyelem középpontjába került.

A majdnem 1 km hosszú terület a híres hindu költőről, Rabindranath Tagore-ról kapta a nevét, aki bécsi rosszulléte után, 1926-ban a füredi szanatóriumban lábadozott. Állapota sokat javult, nagyon jól érezte magát Füreden. Hálája és szeretete jeléül egy hársfát ültetett a parkba. 1956-ban egy indiai delegáció egy Tagore mellszobrot is felavatott itt, amely ma a szívkórház épületében található.

Tagore példáját azóta sokan követték, így a park lassan megtelt emlékfákkal. A költő óriás előtt számtalan híresség, költő, tudós tisztelgett. Ott van például rengeteg Nobel-díjas híresség: Salvatore Quasimodo költő, Marx György fizikus, Wigner Jenő fizikus, Teller Ede atomfizikus. Az űrhajósok közül például Farkas Bertalan. De politikusok is adóztak Tagore emléke előtt, így legelőszőr Indira Gandhi India miniszterelnök-asszonya.

A hatalmas lombkoronájú fák árnyékában sétálva akaratlanul is megérinti az arra járót a hely nyugodt, békés atmoszférája.

 

A felfedezést érdemes a kikötő előtt álló Halász és Révész szobrainál kezdeni, mivel az a legenda járja, hogy aki a csizmájukat megsimítja, az még biztosan visszatér ebbe a csodás városba.

A lugas mögötti szökőkútnál gyermekzsivaj hallatszik, odaát vitorlások ringatóznak a kikötőben. Egy-egy padon megpihenve pedig elveszhetünk a tó vizének kékségében.

 

Nyáron a csendes nyugalmat a látogatók nyüzsgése váltja fel. A sétány rengeteg programnak ad otthont, legyen szó kulturális eseményről, régi autómobilok bemutatásáról vagy éppen kiváló magyar borokról. A programok sokaságában mindenki megtalálhatja a szívéhez közelállót.

2 HOZZÁSZÓLÁS