Nem, ezúttal nem a Kis-Balatonra gondolunk! Pedig valóban két Balatonunk is van.

Az egyik a jól ismert tavunk, a másik viszont egy Heves-megyei 1100 főt számláló település, amelyet írásban először az 1332. évi pápai tizedekben említettek. Azt kell mondjuk, nem mai gyerek.  A völgyben elnyúló települést Bükkszentmárton szomszédságában találjuk.

De miért lett Balaton a Balaton? A honfoglalás előtt szláv népek telepedtek le a mai Magyarország területén. A mai tó környéke már akkor több helyen mocsaras volt.
A Balaton tehát a szláv blatno szóból származik, amely mocsarast, nem folyó vizet jelent.
Ugyanilyen mocsaras területek húzódtak a Bükk völgyében is, ezért arra is a blatno nevet használták, így ott is keletkezett egy Balaton.

S mint oly sok településünkhöz, a Balatonhoz is tartozik egy legenda. Az egri vár ostroma alatt a törökök felgyújtották az Egerhez közeli falvakat. Az embereknek menekülniük kellett, de értékeiket a mocsárban rejtették el. A legenda szerint egy évszázadokkal később előkerült harangot is elrejtettek, amelyet a harangot megtaláló falu vehetett birtokba.

A tárgyak mocsárban való elrejtése valóban elterjedt volt abba a korban, az igazság azonban kissé eltér ettől a történettől. Sőt, időben csupán az 1848-49-es szabadságharcig kell visszamennünk. A falu a harangot ágyúöntésre ajánlotta fel, hogy ezzel segítsék a harcot. A szabadságharcot követően pedig egy ágyúöntő készítette el a harang pontos mását, ezért jelenleg két harang található a haranglábban. Az ismert adatok nem igazolják a korábbi történetet, ráadásul a harangozás a nándorfehérvári csata (1456) után vált elterjedté a kisebb településeken.

S ha azt hinnénk, hogy ezzel teljessé váltak ismereteink, ráadásként elmondhatjuk, hogy Magyarországon kívül is létezik még egy Balaton. Mégpedig nem akárhol, hanem az Egyesült Államokban, Minnesota államban. A települést 1879-ben alapították egy kis tó (Yankton) mellett. Mindeddig nem sikerült bizonyítékot találni rá, hogy az alapítók között magyar származásúak is lennének. A 643 fős település nyári fesztiváljairól híres. Itt rendezik meg minden évben a Balaton Fun Festet, amelyen utca- és hajókarnevált is tartanak. A parkok és kempingek mellett természetesen baseball- és golfpálya is található.

 

Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy Minnesotáig utazzunk a Balatonért, akkor látogassunk el Balaton községébe. Az utazási oldalak szerint nagyon szép és nyugodt hely a kikapcsolódni vágyóknak. Ha a község is túl messze van, akkor pedig maradjunk a jó öreg tavunknál!