Az utóbbi időben rengeteg mobil applikáció jelent meg, mi is beszámoltunk már nektek néhányról (tesmozgás, relaxáció). Ezúttal a túrázóknak vagy a természet szerelmeseinek szerettek volna a tervezők kedveskedni az új kis magyar fahatározóval.

A Fa Book-ot az Országos Erdészeti Egyesület fejlesztette le Androidra és IOS-re. Az applikáció ingyenesen letölthető, és ami nagy előnye, hogy offline üzemmódban is használható.

Kép forrása: Mozgásvilág

Az alkalmazás segítségével hazánkban előforduló, mintegy 111 fa- és cserjefajt, fajcsoportot azonosíthattok túra közben. Egyszerű ikonokat választhatunk, vagyis vizuális úton tudjuk szűkíteni a találatokat. A növény tulajdonságai alapján végül eljuthatunk a keresett fajhoz: a fa törzse, a levél alakja, a virág színe vagy a termés jellege mind-mind hasznos információval szolgálhatnak az azonosításnál.

A növényhatározás mellett egy lexikont is találunk, amely hasznos és izgalmas információkkal szolgál, például az Év fája fajairól, és akár mi magunk is létrehozhatunk egy saját kis erdőt, ha kedvenceinket megjelöljük. Aki pedig kíváncsi, megszerzett tudását tesztelheti is a kvízkérdések megválaszolásával.

    

Az applikációhoz egy weboldal is készült, www.fabook.oee.hu címen, ahol szabadon letölthető fotóanyagok találhatók. Ezzel is szeretnének hozzájárulni egy egységes képanyag-tár létrehozására, amelyet országszerte használhatnak pedagógusok, diákok, természetjárók, versenyekre készülők egyaránt.

Képek forrása: www.fabook.oee.hu