Kicsivel több, mint egy óra. Na jó, nagyobb forgalomban másfél. Ilyen közel van a Balaton Budapesthez. Aki talán nem tud eltölteni egy vagy több hetet a magyar tenger partján, nyáron legalább egy hétvégére, esetleg egy napra kiruccan legnagyobb tavunkhoz. Az utak forgalmán is látszik, hogy pénteken rengetegen eldobják a munkát délután, autóba huppannak és délnyugatnak veszik az irányt.

Csakhogy nem minden hétvégén lehet ezt megtenni. Vagy elriaszt a dugó a városból kifele menet és az autópályán, vagy éppenséggel nem is annyira szabad az a hétvége, fogytán a fizetés vagy bármi más is megtörténhet. Ha egy budapesti strand sem jön össze, akkor jön a fejvakargatás, hogy mit is lehet kezdeni egy rövidebb hétvégével a kánikulai melegben?

A budafokiak erre találtak választ. Színes programcsokrot kínálnak a hétvégére, garantált hűsöléssel és felfrissüléssel. A Deák tértől csak 50 perc villamossal, de választhatunk buszt is. Minden hónap első szombatján indul Budafoki Pincejárat, melynek célja, hogy könnyedén megközelíthetővé tegye a varázslatos budafoki pincevilágot.

Budapest egyik kerülete, a „Kisváros a nagyvárosban” szlogennel is ismert Budafok rengeteg csodát, látványosságot rejt, neves pezsgőkészítő cégek, borászatok működnek a Dunára néző településen. A hatalmas, látványos pincék nemcsak borászatoknak, hanem vendéglátóhelyeknek, látványos kiállításoknak is otthont adnak.

A legnépszerűbb látványosság természetesen a Törley Pezsgőmanufaktúra. A François pincében profi idegenvezető mutatja be a magyar pezsgőgyártás történetét, a készítés módjait. Kellemesen hűvös környezetben csodálhatják meg a látogatók a palackokban érlelődő, gyöngyöző szőlőnedűt.

Aki további hűsölésre és jó borok kóstolására vágyik, arra további pincetúrák várnak borászatoknál és borházakban. A hűsítő nedűk és gasztronómiai élményeken kívül azonban létezik egy igazán egyedülálló budafoki látványosság, amelyen keresztül a helytörténet egy kis szeletébe is bepillantást lehet nyerni. Az úgynevezett barlanglakásokon keresztül elénk tárul a régi Budafok szegényebb családjainak élete és hétköznapjaik.

Csodás kilátás a Dunára, egyedi ízek és a régmúlt történelem. Budafok, vagy korábbi nevén Promontor kis rejtett sziget Budapest déli peremén.