Felvidék Csallóköz régiójában felnőve csupán ábrándozhattam arról, hogy valaha egy trópusi országban kezdek új életet. Végül ez megvalósult idén február 17-én; ez volt a nap, amikor a hűvös, jégmarta Budapestről felszállt a gépem, hogy az örök nyár országában tapasztalhassam meg életem legizgalmasabb kalandját.

Szinte fél világnyi távolságra, és közel 20 órányi repülőútra Kelet-Európától található az a földhíd, amely összeköti Amerika északi es déli felét, és amelyen végighúzódik a zölden burjánzó Kordillerák vulkánpettyezte vonulata. A célország “Gazdag Part”, ismertebb nevén Costa Rica.

Ez az apró trópusi ország nem a terjedelmével tűnik ki közép-amerikai társai közül. A maga 51.000 km-es terjedelmével ugyanis Magyarországnál is kisebb. A World Happiness Report 2018-as mérése szerint ez a világ 13. legboldogabb országa (a teljes lista, amely 52 országot sorol fel, megtekinthető itt: https://www.weforum.org/agenda/2018/03/these-are-the-happiest-countries-in-the-world/).

Nevét a spanyol hódítóktól kapta, akik abban a reményben érkeztek ide, hogy jó sok arannyal tömik meg a zsebüket. Az ország gazdagságát azonban nem csupán aranyban mérhetjük. A természet szépsége, az állatvilág sokszínűsége, a Csendes-óceán és a Karib-tenger partvidéke olyan élményekkel gazdagíthatnak bennünket, amelyek kiemelnek minket életünk jól megszokott dobozából.

Személy szerint a tengerpart elkötelezett híve lettem; valósággal lenyűgöz az óceán hatalmas volta, és a parti élet kellemes hangulata. Aki viszont nem híve az ilyesfajta kikapcsolódásnak, arra vár a sűrű erdőkkel borított hegyvidék. 32 nemzeti park es 20 vulkán (melyek közt egyaránt vannak aktívak és alvók is) várja a kalandozni vágyó turistákat.

Túrázáshoz ajánlott túravezető segítségét kérni vagy csoporttal utazni. Az ország túraútvonalai sokhelyütt a legsűrűbb dzsungelen át vezetnek, és aki itt eltéved, bizony sok veszéllyel nézhet szembe. Mérgeskígyók, mérgespókok, és különböző ragadozók (jaguár, puma, vagy éppen a folyókban rejtőzködő krokodilok) lephetik meg a figyelmetlen természetjárókat, ezért nem árt óvatosnak lenni. A helyi utazási irodák által szervezett csoportos túrák viszont teljesen megbizhatóak, és a táj sokszínűsége feledteti a fentebb felsorolt veszélyeket.

Ha pedig éppenséggel kávérajongók vagytok, Közép-Amerika legízletesebb kávéját élvezhetitek itt, miközben elmerülhettek a kávéültetvényekkel díszített széles domboldalakban.

Az ország csodás élményeket ígér, és be is tartja a szavát! Az izgalmas beszámolót hamarosan folytatjuk!

7 HOZZÁSZÓLÁS