Gyakran, amikor nyaralást tervezünk megfeledkezünk a környező országokról annak ellenére, hogy számtalan gyönyörű helyet rejtenek. Nincs ez másként északi szomszédunkkal, Szlovákiával sem.

Szlovákia egy olyan kivételes ország, ahol kis területen megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere: természeti ékkövek, történelmi műemlékek, gazdag népművészet, szórakozási lehetőségek, nyüzsgő városi utcák. Ismerkedjetek meg a gazdag történelemmel, kultúrával, hagyományokkal átitatott festői tájakkal!

Fenséges hegycsúcsok által őrzött mély völgyekre vágysz kristálytiszta hegyi patakokkal? Vagy inkább régi városokat, vidéki népi építészet skanzenjeit, esetleg az UNESCO világörökségeit fedeznéd fel? Szlovákiában hivatalosan 21 turisztikai régió található, közülük a legismertebb a főváros, Pozsony és környéke, a fenséges Tátra, a világ egyik legnagyobb várával büszkélkedő Szepes, a hagyományos folklórt őrző Árva és Liptó, valamint a természet felejthetetlenül gyönyörű tája, a Szlovák Paradicsom.

A szlovák történelem legértékesebb ékkövei egyediségüknek köszönhetően felkerültek az UNESCO Világörökségi listájára. A rangos listán helyet kapott a Szepesi vár, Selmecbánya városa és az apró hegyi falu, Vlkolinec. Ezekhez később sok más nevezetesség is csatlakozott, köztük Bártfa történelmi városa vagy a Kelet-Szlovákiában található fatemplomok. Emellett a lakosság számát tekintve itt van a legtöbb vár és ásványvízforrás. Szlovákia mindössze 50 ezer km2 kiterjedésű területén kilenc nemzeti park található. Mindemellett, ha megéheztél, utánozhatatlanul finom helyi különlegességeket és a hagyományos nemzeti gasztronómiai ínyencségeket kóstolhatsz.

Szlovákia sok tekintetben a LEG-ek országa:

A várak nagyhatalma

Talán nincs a világon még egy olyan ország, amely ennyi várral és kastéllyal büszkélkedhet. Szlovákiában összesen 220 vár és várrom található! Mindehhez még hozzáadhatunk 425 kastélyt is.

A legnagyobb barlangi cseppkő

Igen, Szlovákia a barlangok nagyhatalma is egyben. Ez idáig összesen 7000 barlangot tártak fel, és éppen a Krasznahorkai-barlang (Krásnohorská jaskyňa) büszkélkedhet a világ legmagasabb mésztufa oszlopával (34 méter). A Guiness Rekordok Könyve hosszú évekig a világ legnagyobb cseppkőjeként tartotta számon!

Több mint 1600 ásványvízforrás

Nincs a világon még egy olyan ország, amely területén annyi ásványvízforrás lenne, mint Szlovákiában. Hivatalosan 1657 nyilvántartott forrása van, de feltételezik, hogy a számuk ennél sokkal magasabb. Büdöskő (Smrdáky) ásványvize kénhidrogén tartalma miatt a világ egyedülálló ásványvizének számít.

A Körmöcbányai Pénzverde: Egy vállalat, amely már hét évszázada működik

A pénzverde, amelyben 1328 óta készítenek érméket, a világ legrégebbi folyamatosan működő vállalata. Szlovákia euró érméit is itt készítik.

 

A világ legmagasabb oltára

18,6 m magas, Lőcsei Pál mester pedig 10 évig dolgozott a faragásán. A 16. századból származó, hársfából faragott gótikus oltár, amelyet a világ legmagasabb faoltáraként tartanak számon, a lőcsei (Levoča) Szent Jakab-templomban található.

 

 

 

Európa földrajzi középpontja

Közép-Szlovákia egyik gyönyörű településén, Jánoshegyen (Kremnické Bane) a régi Keresztelő Szent János templom mellett áll egy kő, ahol Európa földrajzi középpontja található.

Délen hangulatos síkságok, északon csodás hegységek uralják az országot. A LEG-ek mellett érdemes elveszni (persze csak szimbolikusan) Szlovákia természetében. Itt található a világ legkisebb nagyhegysége méltóságos hegycsúcsokkal, mély völgyekkel és szakadékokkal, élettel teli erdőkkel (Üdvözlet a farkas, medve, hiúz és zerge hazájában!). Mivel itt található a legnagyobb kiterjedésű karsztterület Közép-Európában, ezért a barlangok száma is eléri a több mint 6200-at. Délen csendes folyók, gazdag madár- és állatvilággal, víztározók húzódnak. Hihetetlen, hogy milyen változatosság figyelhető meg egy ilyen kis területen.

Ez a változatos környezet számtalan sportolási lehetőséget is kínál. Legyen szó magashegyi programokról, hegymászásról, extrém sportokról, izgalmas szórakozásról vízen vagy a levegőben. Gyalogosan több mint 14 000 km-nyi turistaösvényen fedezheted fel a rejtett kincseket, emellett 10 000 km-nyi kerékpárút várja a bringásokat. Útközben a Szlovák Paradicsom vonzó kanyonjai, vízesései, szorosai és szakadékai, a Murányi-fennsík és a Szlovák-karszt egyedi képződményei, a Kis-Fátrában a Jánošík-szoros, a Polonina érintetlen erdői várnak, de megmászhatod Szlovákia legmagasabb hegységének és a világ legkisebb magashegységének, a Tátrának valamelyik csúcsát, amelyek közül 25 a 2500 m tengerszint feletti magasságot is eléri.

Szlovákia egyben a téli sportok hazája. A hegyvidékeken 36 síközpont található. A síelésen és sífutáson kívül snowboardozásra és alpesi síelésre is van lehetőség.

 

Ha mindezek után kedvet kaptál bővebben megismerni e kis országot, nem kell messzire menned. Minden évszakban különleges élményekben lehet részed.

Ha kedvet kaptatok, olvassátok el úti sorozatunk további beszámolóit: New York, Róma