Mint már előző írásomban összefoglaltam, az utóbbi évek változásai egyre elérhetőbb közelségbe hozzák a Maldív-szigeteki látogatást az átlag emberek számára is. Amennyiben nem olvastad el az előzményeket, itt megtalálsz minden információt, amit a repjegyekről és árszintekről és a resortokról tudni érdemes.

Mielőtt azonban megvennéd a repülőjegyedet, jó ha tudod, hogy érkezéskor egy olyan szigetre fogsz érkezni, ahol egyedül a repülőtér található, így érdemes úgy kalkulálni a programot, hogy könnyedén el tudj jutni a célállomásodhoz.

DCIM100GOPROGOPR0199.JPG

A repülőtérről 10 percenként járnak kompok a főváros, Malé szigetére, és ezen kompokra 1 dollár per fő áron tudsz jegyet váltani. Sajnos ez szükséges lesz abban az esetben, ha nem a szállodától szeretnéd rendelni a direkt transzfert emeltebb áron.

Malé szigetéről van lehetőségünk a helyi tömegközlekedő kompot igénybe venni, amely ugyan lassúbb, de jóval olcsóbb is a speedboatos ajánlatoknál.

Számunkra ez Malé-Maafushi szakaszon 1,5 órát és 2-2,5 dollár per fő árat jelentett. Szerintem ennyi pénzből ajándék kihozni egy transzfer szolgáltatást, hiszen Ferihegyről nem tudsz bejutni Budapestre 2,5 dollárnyi forintból.

De honnét indul a komp, hol kell a jegyet venni és milyen szigetekre közlekedik?

A reptértől közlekedő komp a kijárattól jobb irányba indulva érhető el, és mielőtt átmennél az úttesten a bódéból tudsz jegyet váltani. A Maafushira közlekedő komp az érkezésed helyétől számítva Malé sziget másik oldaláról fog indulni. De aggodalomra semmi ok, hiszen az érkezés helyénél rengeteg taxi várakozik, akik fejenként 1 dollárért plusz a csomagok végett némi apróért elvisznek, elég annyit mondani, hogy : Jetty 1 to Maafushi. A jegyet a kompon tudjátok indulás után megváltani, így elég rákérdezni, hogy ugye ez az a komp, és felugrani.

A menetrend megtalálható a hivatalos atolltransfer.com oldalon, ahol utána nézhettek, hogy mely szigetekre járnak „tömegközlekedő” kompok Maafushin kívül és milyen áron, és mely napokon elérhető a szolgáltatás. 2018 januárjában a Malé- Maafushi komp 15:00-kor indult, mindennap péntek kivételével, de a pontos időpontért érdemes felkeresni a fent említett hivatalos weboldalt. Azonban fontos megemlíteni, hogy a hajós transzferek vihar vagy rossz idő esetén nem tudnak közlekedni, így ilyen esetben kénytelenek vagyunk egy éjszakát Malén tölteni. Azonban ha nem Maafushit választottátok, hanem messzebb fekvő szigetet, ahova csak hetente egyszer jár komp, akkor szükségünk lesz egy „B” tervre, amely lehet egy megosztott speedboat, egy drágább hidroplan vagy egy új sziget választása.

A megosztott gyorshajó lehetősége Maafushi tekintetében is járható út abban az esetben, ha nem tudunk odaérni a 3 órás komp indulásáig, vagy 1,5 óra helyett 45 perc alatt szeretnénk elérni a szigetet. Ennek reális ára 20-25 dollár per fő irányonként.

Lehetőségünk van komppal több szigetet is bejárni, hiszen a turisták nagy érdeklődése végett egyre több útvonalon elérhető a szolgáltatás.

Miért pont Maafushi vagy milyen más szigetek jöhetnek még szóba?

Amikor szervezni kezdtem az utazásunkat be kell valljam, hogy eléggé meg voltam ijedve, hiszen itt nem opció, hogy beülsz egy taxiba, vagy keresel egy buszt, így leginkább ahhoz kerestem szállást ami könnyedén elérhető, és népszerű az utazók körében. Így rengeteg fórumot tanulmányoztam át döntés elött.

A döntésem azért erre a szigetre esett végül, egy másik sziget mellett, mert rengeteg ajánlást olvastam a szigetről, és könnyű megközelíteni komppal, ami mint már olvashattátok olcsó megoldás. További vonzó tényező volt, hogy viszonylag sok szállás közül válogathattam, amik még adóval együtt is az elfogadható 10-12 ezer forintos áron voltak éjszakánként egy főre nézve reggelivel. És mint már azt előző cikkemben olvashattátok étkezési lehetőség is akadt bőven kedvező árakon. Azonban ami az egyik legvonzóbb tény volt, amit a szigetről olvastam, hogy innét a legolcsóbbak a kirándulások. Ez pedig fontos szempont volt, ugyanis nem terveztem a szállodában vagy a beachen ülni egész nap.

Azért fontos tényező, amit elég kevés helyen lehet olvasni, hogy a Maldív-szigeteket muszlimok lakják, így Maafushin például csak a kijelölt bikini beachen lehet fürdőruhában fürdeni, a többi részen sajnos el kell takarnunk magunkat. A bikini beach amúgy egy magyar turista számára szép látvány, de kirándulás közben sokkal, de sokkal szebb helyeket fedezhetünk fel.

Fontos még, hogy a turisták növekvő száma miatt folyamatosan húzzák fel a vendégházakat és hotelokat, így a mindössze 2,5 kilométer hosszú szigeten elég sok építkezés zajlik, ami jelenleg rontja az összképet, de ez már nem sokáig áll fenn, hiszen a hely véges, így a befogadóképességük is. Tehát mondhatjuk, hogy ez egy nyüzsgő sziget.

Guraidhoo

Másik választásom Guraidhoo szigetére esett, ami fél órás komp útra található Maafushitól. Ez már egy jóval kisebb sziget, körülbelül 700×400 méteres, így jóval kevesebb vendéglátóegység és hotel található rajta. A hotelek kevés száma viszont garantálja számunkra, hogy turistából is kevés akad, így sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy egyedül legyünk a parton.

Amikor ezt a szigetet választottam, számomra fontos tényező volt, hogy könnyű átjutni Maafushiról, zöldebb, szebb képek vannak fent a fórumokon, és találtam a Maafushin foglalt szállásunkhoz mérten jobb szállást kedvezőbb áron. Azonban akkor még nem tudtam, hogy a kirándulások jóval drágábbak erről a szigetről, mivel kevesebb turista látogatja, így próbálják a keresetüket az idelátogatókon maximalizálni. A lényeg, hogy azért alkudni kell, úgy mindenki jól jár.

Ha értékelnem kéne ezt a szigetet, őszintén megmondva nem mennék vissza hosszabb időre. A zöld környezet sokkal szebb, mint az előző szigeten, azonban számomra unalmas volt, kevés a látnivaló, a kirándulások drágábbak, és a kijelölt strand tele van halott korallokkal így ellehetetleníti a fürdést. (Mondjuk azért megoldott a nem kijelölt helyen, ahol gyönyörű a part, egy kendővel.)

Két olyan szigetet is fontos megemlítenem, ahol nem jártam, de szívesen választanám legközelebb, így jó tipp lehet számotokra is:  Thoddo és Ukulhas.

Előbbi bár kicsit macerásan, de komppal megközelíthető, és bár szintén kis szigetről beszélünk kevés turistával, ez egy különleges hely, mivel a Maldív-szigetek mezőgazdasági központja, tehát itt termesztenek mindent, majd komppal terítik a szigetek között az árut.

Ukulhast pedig egy kedves ismerősöm beszámolójából ismerhettem meg, ahol lélegzetelállító a part, és nincs korlátozva a fürdési lehetőség. Ukulhasra 50 dollár per fő / irányáron juthatunk el speedboattal, de komppal szintén lefaragható ez az összeg. Sajnos a kevés turista miatt itt is drágább programlehetőségekkel kell számolnunk.

Kirándulások és az a hírhedt homokdomb:

A kirándulások Maafushiról voltak a legkedvezőbb áron, így lehetőségünk nyílt 25 dollár per fő áron eljutni egy fél napos snorkel túrára, ahol 3 különböző helyen snorkelezhettünk, halak, teknősök és delfinek között. A Snorkel Diver-ek maszkokat, légzőcsöveket, uszonyokat használnak, hogy a felszínen úszhassanak, és le is merülhessenek kisebb mélységekbe.  Ha ez még nem lenne elegendő, az ár magába foglalja a frissítőt és a go-pros felvételeket és képeket, amiket a nap végén meg is kaphatunk. Ugyanezt a kirándulást Guraidhoon már 40 dollárért kínálták, de sikerült lealkudnunk 25 dollárra, míg Ukulhas szigetén 50 dollárba kerül.

További programlehetőség volt a homokdomb meglátogatása, amelyet nem hagyhattunk ki, hiszen szuper élmény, amikor a vízből kibukkanó dombocskán egyedül vagy és rajtad kívül nem tartózkodik más a szigeten.

További lehetőség különböző resort szigetek meglátogatása, amelyek különböző áron különböző ellátásokat kínálnak. Körülbelül 80-100 dollár per fő áron már meglátogathatunk egy resort szigetet all-inclusive ellátással speedboatos transzferral, hogy megtapasztalhassuk milyen érzés a gazdagok világába csöppenni, és vízre épített bungalók között sétálni. Ugyanez a kirándulás Guraidhoo szigetéről már 150 dollár volt.

Mivel szigetekről beszélünk, így a programok zöme a vízi világhoz kapcsolódik: lehetőségünk van búvárkodni, különböző vízi állatokat megcsodálni, mint a dajkacápa, rája, és a hatalmas cet cápa.

Hozzá kell tennem, hogy bébicápával is találkozhatunk bárhol a sekély vizekben, ami szintén életre szóló élmény lehet J Továbbá ha resort sziget meglátogatása mellett döntünk érdemes tájékozódni, ugyanis sok szigeten tartanak cápaetetést reggel és este.

A vizes kirándulások mellett kínálnak még naplementés vacsorát homokdombon, vagy lakatlan szigetlátogatást, illetve romantikus vacsorát a sziget partján.

És az ok, hogy miért csak 7 napot szántam erre a paradicsomra, ha megfizethető árból ki tudtam hozni?

Én leginkább a „mindent és még annál is többet szeretnék látni” turista vagyok, amit nem úgy kell elképzelni, hogy minden múzeumot felfedezek, hanem ha már messzire utazom, szeretek egyszerre 2-3 akár 4 országot is összefűzni, így következő 7 napomat a csodás Srí Lankán töltöttem, ahol körbejártam a szigetnek egy részét. Bátran ajánlom nektek is ezen kombinációt, hiszen költséghatékony megoldás, és addig amíg a Maldív-szigetek pihenős utazás, addig Srí Lanka igazán változatos és mozgalmas, hiszen hegyvidéktől a tengerpartig minden megtalálható a szigeten.