Amikor utazásról van szó az egzotikusabb helyek említésekor a legtöbb ember felkapja a fejét, mondván, oda csak a milliomosok vagy a kiváltságosok juthatnak el. Egyik ilyen – egyre népszerűbb- célpont a Maldív-szigetek. A szigetcsoport a maga közel 1200 szigetével mindig is a bakancslistámon volt, de évekig úgy gondoltam, hogy oda csak akkor juthatok el, ha egyszer gazdag leszek.

A szigetek azért is különlegesek számomra, mivel maximum 2,5 métert emelkednek ki a tengerből, és egyik sem nagyobb 13 négyzetkilóméternél, így akár körbe is sétálható bármelyik. Néhány figyelmeztető cikkben pedig rengeteg olyan információ jelent meg, hogy a globális felmelegedés a szigetek eltűnését jelentheti a tengerszint növekedésének következtében. Ebből kifolyólag minél előbb látni szerettem volna azt a csodát, amit a buja szigetek rejtenek, és át akartam érezni az igazi maldív életérzést mielőtt még az ember és a természet elvenné ennek lehetőségét.

Így történt, hogy 2018 februárjában lehetőségem nyílt egy hetet eltölteni ezen a paradicsomi vidéken, annak ellenére, hogy nem vagyok milliomos- persze legyünk optimisták, tehát MÉG nem vagyok-  De ez egy abszolút jó hír, hiszen így beszámolhatok nektek az útról, hogy ti is könnyebben eljuthassatok az ilyen vagy ehhez hasonló gyönyörű helyekre.

Ahhoz, hogy egy ilyen utazást megfizethető költségvetésből kihozzunk, a legfontosabb tényező, hogy magunknak szervezzük meg az utazást, hiszen az utazási irodák kínálatában csak jóval drágábban elérhető resort szigetek találhatók meg.

Na de akkor mégis hogyan válasszunk az 1200 szigetből, és mi is az a resort sziget?

A resort szigetek olyan szigetek, ahol nem élnek helyiek, az egész sziget egy hotel, szóval csak a turistákból élnek, így valljuk be gyönyörűek, de egy ilyen helyen egy kétágyas szoba 60.000 forinttól a csillagos égig terjed egy éjszakára nézve. Amelyre rájönnek még a magas adók és a környezetvédelmi díj, amelyet kötelezően meg kell fizetned minden szigeten.
Mivel turisták szállnak meg ezeken a szigeteken így tisztában vannak vele, hogy amire szükséged van, bizony ott fogod megvásárolni náluk, mivel nincs lehetőséged elhagyni a szigetet, ha boltba szeretnél menni. Gondolom, mondanom sem kell, hogy ha egy víz 1000 forint környékén mozog, mennyi lehet egy kirándulás vagy egy vacsora. Éppen ezért ezek leginkább all inclusive hotelek, ahol korlátlan étel-ital fogyasztás van a kijelölt helyeken.
Ami még nagyon fontos, hogy ezek a szigetek, ha távol vannak a fővárostól leginkább hidroplánnal  közelíthetők meg , amiért szintén akár 200 dollárt is elkérhetnek irányonként fejenként, de a motorcsónak ára sem sokkal kedvezőbb, körülbelül 100 dollár, és ha az idő viharosra fordul akár napokra a fővárosban ragadhatunk ha utóbbit választjuk.

Azonban van egy jó hírem: Az utóbbi évek hozományaként már látogathatók a lakott szigetek is, amelyek sokkal pénztárca kímélőbb megoldást kínálnak számukra. A mai adatok szerint körülbelül 200 lakott sziget közül válogathatunk, ahol leginkább vendégházak, idilli bungalók, vagy kisméretű hotelek várják a turistákat. Ezen szigeteken adókkal együtt már 8-10.000 forinttól találhatunk szállást reggelivel, és lehetőségünk van boltban is vásárolni, ahol a hűtött üdítők és vizek körülbelül a hazai árszinten vásárolhatók meg. Emellett egzotikus gyümölcsök, fagyi, édesség és szinte bármi egyéb is elérhető.

Jól hangzik, nem igaz? De mit együnk?

Első célpontomnak az utazók által igen csak kedvelt Maafushi szigetét választottam, amely az egyik legnagyobb lakott sziget. Ebből kifolyólag több étterem is található, ahol helyi ételektől a pizzán és hamburgeren át sok minden megtalálható. Körülbelül 2000 forintnyi összegért fejenként már meg tudunk vacsorázni. Ezen felül több svédasztalos étkezési lehetőséget is hirdetnek esténként, amelynek díja 12-15 dollár körül mozog, és ott aztán garantáltan megtalálod azt, amit szeretnél a széles választéknak köszönhetően.

Második választásom egy jóval kisebb, mindössze 700 méteres sziget volt, ahol összesen két étterem volt a hotelon kívül, de itt is szuper ételeket ettünk a már említett 2000 forintos árak közelében. A társaságunk vegyesen állt férfiakból és nőkből, de mindenki megtalálta azt az ételt, amit szívesen fogyasztana, és jól is lakott.

Ez szuper, de még mindig nem tudod hogyan juss oda?

Mikor az utazásunkat szervezni kezdtem már bőven késésben voltam, hiszen január elején foglaltam a repjegyet és 30-án már indultunk is. Azonban, ha neked több időd van a szervezésre érdemes már akár fél évvel előre nézegetni a jegyárakat, ugyanis elég sok akciót találhatsz a Qatar, Emirates vagy az Etihad társaságoknál, amelyek egyrészt megbízhatóak, másrészt magas minőségű szolgáltatást nyújtanak még a turistaosztályon is. Sok olyan lehetőség van, hogy akár 160.000 forintért kínálnak jegyeket szuper átszállási időkkel.

Lehet ez még olcsóbb?

A válasz igen- ha szerencsés vagy és kifogod, akár Belgrádból vagy Dubaiból is repülhetsz, ha több időd van mint pénzed, és lejjebb tudod vinni az elvárásaidat és megelégszel egy fapados járattal. Belgrádból akár 110 ezer forintból is ki lehet fogni, míg Dubaiból 80.000 forintért szinte bármikor találhatsz jegyet.

Ha érdekel, hogy hogyan szervezhetnéd meg te is az utazásod a repjegyen túl, hogyan juss el olcsón a szigetekre a reptérről, mely szigeteket választottam és milyen kirándulásokat szerveztem, hogy megtapasztaljam az igazi maldív érzést, tarts velünk a második részben is, ahol további hasznos tanácsokat olvashatsz ezekről a lélegzetelállító helyekről, és azt is megtudhatod, hogy ha ilyen olcsón meg lehet járni a Maldív-szigeteket miért csak 7 napot szántam rá.

1 hozzászólás