A balatoni kilátást sokan csak az úszómatracról ismerik. Való igaz, a vízből nézve lenyűgöző látványt nyújt például a Balaton-felvidék, de akik a fürdőzés mellett egy kis túrára is kaphatók, nem fognak csalódni a Balaton számos pontján magasodó kilátók nyújtotta képekben.

Messzilátó sorozatunkban a Balaton egy-egy neves kilátójával ismerkedünk.

Szépkilátó (A Balaton kapuja)

 A balatongyöröki Szépkilátó földrajzi tekintetben a Nyugat-Balaton kapuja. Az arra haladókat rendszeresen megállítja a kilátás szépsége, ahogy elénk tárul a Balaton, a Badacsony, Szigliget vagy a Szent György-hegy. A Szépkilátó nevet Eötvös Károly használta először 1855-ben, akit ugyancsak megihletett a meseszép kilátás. Györök keleti határában meghúzódó területet egykor kápolna dombnak nevezték, mivel egy domonkos rendi kolostor állt ott. A 140 méter magasan fekvő domb aljában pedig a II. századból származó római kori villa maradványait, fürdőt és forrást is találtak. A területen minden évben megrendezésre kerülnek a Római kori vigasságok, amely a rómaiak egykori jelenlétének és borkultúrájának állít emléket.

 

A kilátó szabadon látogatható, területén piknik asztalok, büfék várják a látogatókat, a 71-es út mellett pedig ingyenes parkoló található. Több gyalogos és biciklis túraútvonal is indul innen.

1 hozzászólás