A Balaton északi partjától mintegy két órányi autóútra a Kis-Duna és Nagy-Duna között húzódik egy varászlatos táj. Ezúttal Kukkóniába látogattunk.

Valószínűleg ez a név kevésbé ismerős, Csallóköz néven hamarabb ráismertek. Közép-Európa legnagyobb folyamközi szigete varázslatos természeti környezettel büszkélkedhet. Még a tatárjárás idejében ragadt rá a Kukkónia név. Lápos, mocsaras terület volt, és a helyiek az itt honos béka, a vöröshasú unka hangját utánozva jelezték egymásnak (kukk-kó), hogy elvonult már az ellenség. Történelmi forrásainkban leggyakrabban a sziget koronként változó írásmódú, de azonos hangzású magyar nevével, a Csallóközzel találkozunk, amit természetesen, hogy báját még inkább növeljék- tündérekkel, jóakaratú lidércekkel, mesebeli villikkel, sárkányokkal, és óriásokkal népesítették be. Nos, az ártéri erdőkben vagy a mezőkön sétálva ez még akár el is képzelhető.

Gazdag növény- és élővilága miatt rengeteg a védett terület. Képzeljük el az ártéri fűz- és nyárerdőkben megbúvó madarak csiripelését, békák folyamatos kuruttyolását. Szerencsére a kerékpárutak folyamatosan bővülnek, így akár már biciklitúra keretében is felfedezhetjük Kukkónia rejtelmeit. Azért a szúnyogfelhőkre nem árt felkészülni! Ne spóroljatok a szúnyogriasztón!

 

Változatossága révén mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódást. Akinek egy kis

A gigantikus bősi vízerőmű

városnézéshez van kedve, Komáromba vagy Dunaszerdahely belvárosába érdemes ellátogatnia. Turisták körében népszerű a bősi vízerőmű is. E gigantikus építmény elsődleges rendeltetése, hogy visszaszorítsa az árvizeket, szabályozza a folyó medrét, „megszelídít egy őselemet, parancsolni tud a Dunának“. Ugyanakkor a bősi vízi erőmű biztosítja Szlovákia éves villamosenergia-termelésének a 8-10%-át. Évente rengetegen látogatnak ide, mivel elég látványos, ahogy a hatalmas zsilipkapuk mozgásba lendülnek, hogy a várakozó hajósok továbbhaladhassanak.

Nagy népszerűségnek örvendenek a Kis-Duna menti vízimalmok is, amelyek egészen jó állapotban maradtak fenn, és bemutatják a malmok eredeti szerepét, funkcióit. Ilyen kis malmok találhatók Eperjes, Gúta, Jóka, Tőkés községeknél.

A gútai hajómalom egy 1920-ban készült dunaradványi vízimalom valósághű mása. Különlegessége, hogy egy 86 m hosszú, fából ácsolt cölöpökön álló, fedett fahídon keresztül lehet megközelíteni, amely Európa leghosszabb fahídja.

A sportolásról sem kell lemondania annak, aki ezen a vidéken jár, ahogy már említettük bringázásra nagyon jó lehetőségek vannak, de a lovaglás, íjászat, foci, golf, ugyancsak közkedvelt elfoglaltságok. Ha egy különlegességet szeretnénk kiemelni, akkor az extrém sportok kedvelői imádni fogják a dunacsúnyi Divoká Voda Vadvízi Sportközpontot, ahol a kétszemélyes kenuktól a hatszemélyes nagyraftokig több hajótípus áll rendelkezésünkre a 360–380 méter hosszan kialakított pályákon. A legizgalmasabb rész a Niagara-zúgó, amely 3 méter magas.

Ha már Csallóköz, nem feledkezhetünk meg a gyógyvizekről, és a köréjük épült termálfürdőkről, amelyek messzi tájakon is híresek. Három nagyobb (Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és Komáromban) valamint egy kisebb (Nyárasdon, egy Kis-Duna menti faluban) található a régióban. Turisták százai lepik el ezeket a fürdővárosokat évről évre, hogy kellemes környezetben lazulhassanak. Télen-nyáron kellemes kikapcsolódást biztosítanak.

S végül, de nem utolsó sorban ki kell emelnünk a helyi ízeket. A legjobb csallóközi ételek helyi alapanyagokból készülnek. Az itt lakók közül mind többen fedezik fel nagyanyáik és dédszüleik fortélyait, s elevenítik fel azok egyszerű ételeit. A tiszta forrásból származó alapanyagokat egyre több helyütt kínálják, elszaporodtak a Kukkonia “márkájú” termékek, amelyek egytől egyik nagyon ízletesek. A tejtermékeket feltétlenül érdemes kipróbálnotok!

 

 

Ha kedvet kaptatok egy látogatáshoz, melegszívű vendéglátásra számítsatok! A helyiek szívesen mesélik történeteiket, ízes magyarsággal megspékelve.