Nemrég írtunk a Liliomkert piacról. Ha Káptalantótiban jártok, ne hagyjátok ki, kincsekre lehet lelni odakinn. Biztosan nem tévesztitek szem elől a Vinovita standját sem. Minden vasárnap széles mosollyal és persze egyedi, boroshordóból készült termékekkel várják az érdeklődőket. Van itt vágódeszka, kínáló, gyertyatartó, képkeret, bortartó. Mivel mi is a környezettudatosság hívei vagyunk, jólesik ilyen dolgokkal találkozni. A kidobásra váró faanyag új esélyt kap, hogy tovább éljen valaki otthonában. S ez a szemlélet az egész gyártási folyamatot végig kíséri, egészen a csomagolásig.

Két vásárló közt lelkesen meséltek a munkájukról…vagy inkább szenvedélyükről.

MiB. Honnan jött az ötlet, hogy boroshordóból kezdtek el termékeket készíteni?

Vinovita: Hogy miért hordó? Mindig fontosnak tartottuk a környezettudatosságot, talán az ötlet is innen eredt, hogy a  szüleink birtokán talált, pár kidobásra szánt hordó ne menjen kárba.

MiB. Ott áll előttetek egy boroshordó…mitől függ, hogy mi készüljön belőle?

Vinovita: Nagyon sok mindentől, például mekkora a hordó, mikor funkcionált utoljára hordóként, fehér vagy vörösboros volt-e, stb..

MiB. Milyen öregnek kell lennie egy hordónak, hogy használható legyen? Fogalmazhatnánk úgy is, hogy számít-e a hordó kora? Esetleg az, hogy milyen fából készült? 

Vinovita: A hordó kora nem mérvadó, de a sötétebb rusztikus termékekhez öreg, több mint 50 éves hordókat használunk. Mi a tölgyfa hordókat részesítjük előnyben.

MiB. Nagyon sok színárnyalatot látunk. Mitől függ, hogy milyen lesz a végeredmény?

Vinovita: A színárnyalatokat is a hordó kora határozza meg, illetve hogy mikor és milyen bor volt bennük.

MiB. Egy, például vágódeszka megmunkálása mennyi időt vesz igénybe? Milyen folyamatokon kell átesnie a hordónak, hogy az asztalra kerülhessen? 

Vinovita: Ez egy nagyon időigényes munka. A hordó bontástól kezdődik, amelyről utána el kell távolítani a borkövet, le kell mosni, és csak aztán derül ki, hogy lehet-e készíteni belőle valamit. Sok esetben fel sem tudjuk használni. Ha megfelelő a minősége, akkor elkezdjük az anyag megmunkálását.

MiB. Melyik termék áll legközelebb a szívetekhez?

Vinovita: Nincs kedvenc termékünk, vagyis mondhatjuk, hogy minden termékünk szívvel készült, így mind az.

MiB. Melyik termék iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés?

Vinovita: Nincs olyan  termékünk, ami vásárlói kedvenc lenne, visszatérő vásárlóink mindig keresik az újdonságokat is. Igyekszünk új ötletekkel is előállni. Mivel a legtöbb termékünk egyedi, saját szellemi termékünk, ezt vásárlóink is értékelik, szeretik.

MiB. Kik érdeklődnek leginkább munkáitok iránt?

Vinovita: Változó, vannak idősebb, fiatalabb vásárlóink is, hiszen nálunk a rusztikustól a modern stílusig mindent megtalálhatnak, amit otthonukba vagy ajándékba keresnek.

MiB. Tervezitek-e bővíteni a termékpalettát?

Vinovita: Igen. Rengeteg új ötletünk van, és folyamatosan bővítjük termékpalettánkat is. Készülnek kifejezetten nyári termékek, melyeket egy nyári grillezésnél, tudnak használni vásárlóink, de erről kicsit később.

MiB. Hol találnak meg Titeket az érdeklődők?

Vinovita: Személyesen minden szombaton a tihanyi Piac Placcon, és vasárnaponként  Káptalantótiban a Liliomkert piacon. Hétköznap Hévízen a bemutatótermünkben (telefonos bejelentkezés szükséges). Rendelni is lehet tőlünk a vinovita.hu oldalon. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

MiB. Végül, természetesen nem maradhatunk Balatont érintő kérdés nélkül. Miért szeretitek a Balatont? Van-e kedvenc helyetek, amit ajánlanátok az ide látogatóknak? 

Vinovita: A Balatonról mindig a nyugalom és a pihenés jut eszünkbe. Kedvenc helyünk pedig a Balaton-felvidék, a Káli-medence.

MiB. Ha egy szóval kellene megfogalmaznotok, hogy mit jelent számotokra a Balaton, mi volna az? 

Vinovita: Egyértelműen a teljes FELTÖLTŐDÉS!

Nagyon örültünk, hogy időt szántak ránk. Mondanunk sem kell, nem távoztunk üres kézzel. Ha valaki egyedi ajándékot szeretne magával vinni a Balaton-felvidékről, bátran keresse a Vinovitát!