Cseppet sem megszokott story. Sokszor megdöbbentő, felháborító. Ésszel nehezen felfogható az a világ, amit Margaret Atwood annak idején könyvében megteremtett. A történet immáron a TV képernyőn is látható, és már második évadát éli.

 A történet a disztópikus, Gileád Köztársaság nevű totalitárius társadalomban játszódik, amely az egykori Amerikai Egyesült Államok helyén jött létre. Gileádban vészesen zuhan a születési szám, környezeti katasztrófák fenyegetnek. S ha mindez nem volna elég, egy torz fundamentalizmus uralkodik az országban, azaz militarizált formában küzdenek a hagyományos emberi értékekhez való visszatéréshez. A férfiakat mintegy istenekként kezelik, míg a nők egyetlen dolga a gyermeknemzés. Az ország átnevelőközpontokban készíti fel a termékeny nőket, hogy aztán az uralkodó elithez tartozó családokhoz kerülve két éven belül teherbe essenek a ház urától – a féltékeny, ám gyermekre vágyó Feleségek irigy pillantásaitól kísérve.

Főszereplőnk, Offred (Elisabeth Moss) a Vezér háztartásában Szolgálólányként dolgozik, és az egyik utolsó termékeny nő. Így őt is szexuális rabszolgaságra kényszerítik a világ újbóli benépesítésére irányuló utolsó kétségbeesett erőfeszítés nevében. Offrednek ebben a rémisztő társadalomban kell életben maradnia a Vezérek, kegyetlen Feleségeik és a többi Szolgálólány között, és beteljesítenie célját: mindezt túlélni és megtalálni a lányát, akit elvettek tőle.

 Margaret Atwood disztópiája megrázó vízió egy olyan világról, ahol a nők egyetlen szerepe, hogy a vallás, az állam és a szaporodás szolgálatában álljanak.

 A mára klasszikussá vált kultuszregényt 1986-ban Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat; több mint negyven nyelvre lefordították, és számos filmes és színházi feldolgozás után 2017-ben tévésorozatot is bemutattak belőle.