A mai napig ugyanazzal a szerénységgel és tudással beszél a hip-hopról, mint tizenpár éve, amikor megismertem a Periszkóp Rádióban. Sok-sok rádióműsor és sok-sok hip-hop party után a Halott Pénz oszlopos tagjával Boros Gáborral beszélgettem.

 

Beszélgetésünket próbáltam a megszokott „Hol születtél? Hol tanultál? Miért PhD-zel?” kérdések helyett egy egészen más mederbe terelni. Így tudtam meg, hogy művészneve mögött nincs különleges történet. Épp egy internetes projekthez keresett nevet, és mivel akkoriban sok képregényt olvasott, így szinte adott volt, hogy onnan választ.                      A Pókemberben szereplő Venom hangzása rögtön megfogta, így azóta Boros Gábort sokan csak Dj Venom-ként ismerik.                      dj-venom-boros-gabor    – A Dj-zés még 14 éves koromban kezdődött, amikor is egy középiskolai barátommal készítettünk egy rádióműsort Szekszárdon, Aluljáró címmel. Azóta foglalkoztam egyre komolyabban a Dj-zéssel. Szakmámat tekintve azonban történelem tanár vagyok. Dolgoztam is benne. Még osztályfőnök is voltam. – humán beállítottsága miatt adta is magát, hogy olyan tantárgyat válasszon, amely iránt vonzódott. A Dj-zés azonban szép lassan felülírta ezt. Példaképei is leginkább a Dj-k köreiből kerülnek ki. Többeket nagyon tisztel munkásságuk miatt. – Szeretnék rájuk hasonlítani. Elképesztő mértékben felnézek rájuk. Dj Jazzy Jeff-el például Pécsett találkoztam. Még 50 évesen is annyira nyitott, aktív és profi. Nagyon sok téren veri a húszas éveikben járókat. Annak ellenére, hogy már a 80-as évek végén hátradőlhetett volna Grammy-díjával a kezében, nem ezt tette. Máig fantasztikus energiákkal dolgozik. A-Trak-ről sem feledkezhetünk meg, ugyancsak nagyon tisztelem, és szerencsére vele is tudtam találkozni. Óriási favoritom Mix Master Mike. Szerintem elképesztő dolgokat csinál a lemezjátszó mögött. Egyszerűen inspiráló látni őket, interjút készíteni velük. Látni azt, hogy akár egy 30 éves karrier végén is lehet alázattal és tisztelettel fordulni a zene vagy a Dj-zés felé. Képzeljük el a C2C-t élőben Berlinben vagy a Szigeten.                 A japán Dj Kentaro produkcióját követően pedig az ember egyetlen vágya, hogy haza rohanjon, és végkimerülésig gyakoroljon. – Gábor lelkesen sorolja a jobbnál jobb neveket, nade vajon mi a helyzet a magyar Dj kultúrával? Szerinte az interjúra szánt idő sem lenne elegendő ahhoz, hogy összefoglalja azt a jópár évtizedet, amely a hazai pályát illeti. Szerencsére már számos műfaj tekintetében akadnak olyan hazai Dj-k, akik nemzetközi szinten ismertek, és járják a világot. Dj Bootsie-t emelném ki, aki nemrég Kínában játszott, ami fantasztikus dolog. Az ő produkciói mindenképpen kiemelkedőek. Nem véletlenül jelentek meg lemezei Angliában. – mára már akadnak olyan magyar Dj-k, akik nemcsak a hip-hop-ban, hanem más műfajban is rendszeresen táncoltatnak külföldi, akár német, akár amerikai közönséget. – Úgyhogy én úgy gondolom, hogy ebben is látszik egy folyamatos fejlődés, viszont mindezt kielemezni a kiindulóponttól a jelenig valószínűleg egész napos program volna.

Az utóbbi években a hip-hop területén is változás mutatkozik. A Magyarországon hip-hop-ot hallgatók száma folyamatosan nő. Vajon nálunk miért ennyire népszerű ez a műfaj? – Azt látom, hogy 2018-ra a hip-hop nem csak Magyarországon, de az egész világon kedveltebb, mint valaha. Ha valaki megnézi az amerikai slágerlistákat az elmúlt évben, akkor láthatja, hogy minden más műfajnál több rap előadó vezeti a Top 100-as listát. Ezen a listán a country-tól elkezdve a dance-en át a pop zenéig minden szerepel, és minden korábbinál több hip-hop előadót soroltatott fel. Már felnőtt egy generáció Magyarországon vagy akár Amerikában, Németországban, Ausztráliában, aki a Public Enemy-n, Beastie Boys-on vagy RUN DMC-n szocializálódott. Ma már nem egy, hanem több generáció hallgatja ezt a zenét, sőt könyveket vásárol arról, hogy milyen volt a műfaj a 80-as évektől kezdve. Azt gondolom, hogy a hip-hop egy nagyon színes műfaj, mind a mai napig megtalálhatjuk benne azt a szegletet, ami megfog.

Gábor egy percig sem unatkozik, a 2018-as évre is rengeteg terve, ötlete van. A Halott Pénz zenekarral három aréna koncerttel kezdik az évet Győrben, Debrecenben és április 6-án Budapesten a Sportarénában. Jelenleg ezekre készülnek gőzerővel. Ez az eddigi legnagyobb zenekaros vállalkozásuk, rengeteg plusszal, fergeteges hang- és fénytechnikával állnak színpadra. Ezután pedig kezdődik a fesztivál szezon. A következő évben szóló karrierjére is szeretne koncentrálni, ugyanis jövőre lesz húsz éve, hogy a lemezjátszó mögé állt. Ennek szellemében tervei között szerepel ellátogatni azokba a városokba, ahol nagyon jól érezte magát, ahol sokat és rendszeresen játszott. Idén azonban arra összpontosít, hogy több, különböző témájú mix-el lepje meg közönségét a nyári fesztivál szezon mellett.

Ha pedig fesztivál szezon, akkor Balaton. Gáborral azonban nemcsak a nyári időszakban találkozhatunk a Balaton-partján. Nagyon sok élménye kötődik a régióhoz. A tavalyi évből is rengeteget fel tudna sorolni, de ha mégis egyetlen egyet kellene kiemelnie, akkor az a gyermekkori táborozások volna.

Szerinte a Balaton mindig sok programot kínál. Még télen is! Nagy kedvence a Zamárdiban megrendezésre kerülő Strand Fesztivál, de egyre több olyan szuper étterem nyílik, amelyeket érdemes kipróbálni. Tavaly úgy alakult, hogy az egyik nagyon jó barátja születésnapját az egyik ilyen helyen tudták ünnepelni. Nemrég próbálta ki a wakeboard-ot, szóval számára a Balaton évről évre új oldalát mutatja.

Kérdésünkre arról, hogy mit gondol a balatoni zenei kultúráról ugyancsak pozitívan nyilatkozik. – Zeneileg szerintem a balatoni fesztiválok egytől egyik szuperek. Ott voltam már az első Balaton Sound-on is, amikor a Beastie Boys volt a headliner. Óriási élmény volt számomra. Az utóbbi években pedig a zenekari fellépéseinkről tudom ezt elmondani. Ismét kiemelném az egyik abszolút kedvencemet, a Strand Fesztivált. Elképesztően barátságos, hangulatos a légköre. Nyugodtan mondhatjuk, hogy nyáron hétről hétre világsztárok játszanak a Balaton-parton, amely egyre több külföldi zenerajongót is a hazánkba csalogat.

Én egyértelműen látok egy egyre erősödő folyamatot, és drukkolok minden kezdeményezésnek.

 2018-as balatoni fellépéseikről még nem tudott nyilatkozni, de reméli, hogy idén is az oszlopos tagok közé tartoznak majd. Itt egy kis összefoglaló a Balatoni fesztiválokról.

 

2 HOZZÁSZÓLÁS