Frances McDormand és a kiérdemelt Oscar szobor

1
399

Korunk egyik legmeggyőzőbb, leghitelesebb színésznője, aki mellőzi a sztárallűröket, Frances McDormand. Komédiában és drámában egyaránt remekel, nem fél az öregedéstől, és minden általa eljátszott karakterrel együtt fejlődik.

Az Emmy díjátadóra smink nélkül, kissé csapzottan érkezett. A BAFTA rendezvényén pedig, míg színész kollégái fekete ruhában támogatták a Time’s Up felkelését, ő pirosban jelent meg. Ezzel nem szembe menni szeretett volna az eseménnyel, csupán nem tud beállni a sorba.

 

Karrierje a 80-as években kezdődött, több mint 40 filmben játszott. Komédiában és drámában egyaránt feltűnt, és nem félt bevállalni több kisebb mellékszerepet sem. Néhány a korábbi filmjei közül: Véresen egyszerű (Blood Simple, 1984), Arizonai ördögfióka (Raising Arizona, 1987), Lángoló Mississippi (Mississippi Burning, 1988), Fargo (1996).

Ezúttal a Három óriásplakát Ebbing határában című filmben nyújtott teljesítményéért nyerte el a legjobb színésznőnek járó Oscart, a 90. Oscar-díj átadáson (A filmről itt olvashattok). Valószínűleg a legjobb köszönőbeszédért járó díjat is átvehette volna, ugyanis a szobor átvétele után megkérte a közönség soraiban helyet foglaló színésznő kollégáit, hogy álljanak fel, és ezt mondta:

„Nézzenek körül, mert mindannyiunknak vannak történeteink, amiket el akarunk mesélni, és projektjeink, amiket meg akarunk valósítani.”

 

Mindenkit arra biztatott, hogy ezeket a lépéseket minél hamarabb tegye meg. Reméljük, hogy sok remek filmben látjuk még.