Jelen esetben azonban nem arról a bizonyos futóhomokról beszélünk, hanem egy svéd sorozatról a Netflixen. A “svéd” kulcsszó sokakban bekapcsolja a kis csilingelő hangot- megnő az esély a tartalmas szórakozásra.

Elit gimnáziumba riasztják a rendőrséget Stockholm egyik legelőkelőbb negyedébe. Tömeges lövöldözés zajlik. Erős nyitó képsorok. Holttestek a földön. Az egyetlen túlélőt, és egyben a feltételezett elkövetőt kórházba szállítják. Természetesen Maja semmire sem emlékszik abból, hogy mi történt osztálytársaival. Nem sokkal később előzetesbe kerül gyilkosság vádjával.

A lövöldözést megelőző időszak szép lassan bomlik ki előttünk az epizódok során. Hogy válik egy fiatal, látszólag átlagos érettségire készülő lányból bűnelkövető? Mondhatnánk, hogy voltak előjelek, de mégsem sikerült megelőzni a tragédiát. Nehéz a történetről spoilerezés nélkül beszélni.

Minden egy nyári szerelemmel kezdődik. Sebastian egy pillanat alatt leveszi Maját a lábáról. Idilli kapcsolat, minden tökéletes. Legalább is egy darabig, hogy végül végig kelljen néznünk egy elhanyagolt, traumatizált fiú szétcsúszását, amely futóhomokként húzza magával Maját is. Kérdés, hogy meddig, és miért olyan nehéz kilépni egy bántalmazó, ijesztő kapcsolatból? Miért érzi azt egy fiatal lány, hogy a fiú szülei helyett neki kell felelősséget vállalnia érte még az utolsó utáni pillanatban is?

S hogy kerül Maja a vádlottak székébe mindössze 18 évesen? Valószínűleg ő maga sem tudja.

A sorozat nem krimi, mint ahogy azt sokan várták. Inkább egy lélekrajz arról, hogy a fiatal korban átélt traumák, sérülések miképp formálják a személyiséget, és megfelelő segítség nélkül mibe torkollhatnak.

Remélem felkeltettem az érdeklődését azoknak, akiket érdekel egy kis nyomozás a lélek világába. Érdemes rászánni az időt, hiszen mini sorozatról beszélünk.

Fotók forrása: sorozatjunkie.hu