Térjünk le kicsit a hagyományos horror vonalról, ha halloweeni esténket nem borzongással szeretnénk eltölteni. A Pixar egy remek animációs filmmel rukkolt elő, amely a mexikói szellemvilágot idézi meg. Kitűnő kikapcsolódás az egész családnak! 

Merőben más felfogásuk van ebben a kultúrában a halálról, a túlvilágról és az elhunytakra való emlékezésről, mint nálunk . A faluban él egy susztercsalád, akik megvetik a zene bármely formáját. Elsőre úgy tűnik, jó okuk van rá: A zenész üknagypapa annak idején magára hagyta a famíliát a feltételezett siker érdekében. Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére. Vissza azonban csak egyféleképpen juthat az élők közé: ha megtalálja üknagyapját, aki hátat fordított nekik.

Mexikói színkavalkád

Csodálatos látványvilág tárul a szemünk elé. A halottak birodalma részletgazdag és színeiben gyönyörűen reprezentálja a halottak napi ünnepet. Szinte tapinthatóvá válik a távoli kultúra minden eleme. Nem mellékes a zene és a humor sem, amiből ugyancsak nincs hiány a filmben. Aki figyel, még Frida Kahlo művészetét is kifigurázzák. 

A story a lelke mindennek

Végre nemcsak a látványra adtak az alkotók, hanem a látvány mögé egy igazán erős történetet is odapakoltak. Generációkon átívelő konfliktus, megbocsátás, konfliktuskezelés, karrier vagy család, sorolhatnánk mi minden merül fel a film során. Nyilván egyik sem újkeletű, de ritkán adják át ennyire szépen felépítve, elfogulatlanul. 

Családi film? Igen.

Mindenki kap belőle valamit. Mondanivalója a megbocsátásról, a felelősségvállalásról és a család funkciójáról alapvető. Mit kaptunk felmenőinktől? Mit tanultunk tőlük? Hogy emlékezünk rájuk haláluk után? Mi a halál? Kik azok, akik inspirálnak, akikre felnézünk? Hogy kovácsolódik mindez össze? A Coco-ban sikerült. Megérte végig nézni. Együtt nevetni és együtt sírni. 

hirdetés