Hallotta már a fenti kifejezéseket? Az utóbbi időben egyre többször kerül elő a dánok és svédek által hirdetett életérzés, a slow living mozgalma.

Alapvetően a Hygge és a Lagom is arra vonatkozik, hogy tanuljunk meg örülni a kis dolgoknak, legyen elég az, ami éppen jutott.

Arra keresi a választ, hogy miképp lehet kiszakadni a mindennapos rohanásból, lehiggadni, befelé figyelni. Gyakori hiba, hogy olyan dolgokkal vesszük körbe magunkat, amelyek tulajdonképpen feleslegesek- még egy ruha, még egy cipő, még….még….De vajon boldogabbak leszünk-e egy újabb pár cipőtől? Filozófiájuk, hogy tanuljunk meg örülni az apró dolgoknak: mint egy bögre forró teát iszogatni a jó meleg szobában vagy barátainkkal közösen főzőcskézni. Tudatosítsuk, hogy mi az, amire valójában szükségünk van.

“Mindennek megvan a maga ideje.” – mondják a skandinávok. A munkának is, a pihenésnek is. Képesek meghúzni a határokat, és ezáltal anélkül gazdálkodnak az idejükkel, hogy azt kívánnák, hogy egy nap 48 órából álljon.

Szaporodnak a magyarul megjelenő könyvek a témában, kész recepteket kínálva az „elég jó életre”.

Legutóbb, a nagysikerű Hygge megjelenését Linnea Dunne Lagom- A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz című könyve követte a Kossuth Kiadó gondozásában (2017). Fejezetről fejezetre haladva képet kaphatunk arról, ahogy a svédek a Lagom filozófiáját a gyakorlatba ültetik életük különböző területein. Elég elképzelnünk egy Ikea stílusban berendezett lakást: már első pillantásra a nyugalom érzését kelti. Mindezt az életükre is kiterjesztik: a zsúfoltság megszüntetésének, egyszerűsítésének hívei. A lagom típusú boldogság és elégedettség azonban nem eufórikus, cseppet sem hivalkodó, hanem megfontolt, a kiegyensúlyozottságra összpontosít.

A könyv egy nagyon barátságos, cseppet sem hivalkodó formában mutatja be a svédek mindennapjait, kedves grafikákkal, receptekkel tarkítva. Végig olvasva az embert valóban elkapja egyfajta meghittség. Motiváció erősítésére ugyancsak alkalmas, és talán hinni kezdünk abban, hogy a Lagom vagy Hygge megvalósítása nem is olyan lehetetlen.

hirdetés