Mi ​végre vagyunk a Földön? Miért szeret és miért gyűlöl az ember? Megérthetjük-e egymást valaha? Mi jön a halál után? Mi a jó és mi a rossz? Mit jelent a szabadság? És a szerelem? A család? Ezekre a kérdésekre megannyi jó választ adhatunk, de csak az igazán jó kérdések maradnak meg örökre. Néha egy rosszul feltett kérdésre is van okos válasz, ha sikerül elhajolni a kérdés elől.” 

Ebben a könyvben Kepes András életének apró darabjait próbálja egy egységesen felfűzhető történetté alakítani. Találkozásai, tapasztalatai, olvasmányai az emberi életút köré illeszkednek. Aköré misztikus élet köré, amelynek kezdetétől a végéig kivétel nélkül részesei vagyunk.

Mindenkinek van világképe, amelyet saját ismereteiből, hiedelmeiből, félelmeiből gyúrt össze, és ez nem biztos, hogy megegyezik másokéval, legyen az saját vagy eltérő kultúrából való. Vannak azonban találkozási pontok, olyan azonosságok, amelyek földrésztől függetlenül jelzik, hogy az emberiséghez tartozunk. 

 
Kepes András újságíró, író és egyetemi tanár három nyelven, Budapesten, Bejrútban, illetve Buenos Airesben végezte általános és középiskolai tanulmányait. Későbbi munkái és televíziós pályafutása (így pl. Világfalu című sorozata) során is rengeteg tapasztalatot gyűjtött a különböző kultúrák egymáshoz való viszonyával kapcsolatban. Jelen kötetével szeretne segítséget nyújtani abban, hogy ebben a zűrzavarban könnyebben eligazodhassunk. 

Informatív, olvasmányos, “kárhogyavégéreértem” típusú könyv, amely révén betekinthetünk az író életének jelentős eseményeibe is. Mindezt humorral, ahol megengedhető- némi lazasággal fűszerezve. 

Kepes András: Világkép, Libri Kiadó, új, bővített kiadás, 2017, 376 oldal