Még pár óra, és együtt izgulhatunk Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásáért a 90. Oscar gálán. A jelöltek teljes listáját itt olvashatjátok.

Az alábbi összeállításban az Oscar-díj történetének legfontosabb magyar vonatkozású győzelmeit gyűjtöttük össze egy csokorba, ugyanis a magyar származású művészeknek a hollywoodi álomgyár felvirágoztatásában már egészen régóta fontos szerepe van.

 • William S. Darling

Az úriember 1882-ben született Sándorházán a mai Románia területén, és 1910-ben utazott el Amerikába, ahol látványtervezőként dolgozott. Összesen hétszer jelölték Oscar-díjra, és háromszor meg is kapta a szobrot. Először 1934-ben a Kavalkád című filmért, ezzel pedig ő lett az első magyar filmes, aki Oscar-díjat nyert.

 • Geza Herczeg

Herczeg Géza 1888-ban született Budapesten, az I. világháború alatt tudósító volt, majd Hollywoodban dolgozott. 1937-ben ő lett az első magyar, aki átvehette a legjobb forgatókönyvért járó díjat, a Zola élete című filmért.

 • Korda Vince

A Korda-fivérek legfiatalabb tagja festőnek készült, de végül a családi hagyományokat követve ő is a filmiparban kötött ki. 1941-ben A bagdadi tolvaj látványtervezéséért kapott Oscar-díjat. Kordát ezen kívül még háromszor jelölték A leghosszabb nap, A dzsungel könyve és a Lady Hamilton című filmekért.

 • Michael Curtiz

Azaz Kertész Mihály a magyar némafilm aranykorának egyik legünnepeltebb rendezője volt. A Tanácsköztársaság bukása után először Bécsbe, majd Dániába, végül az Egyesült Államokba emigrált. 1944-ben a minden idők egyik legjobbjának tartott Casablancával ő lett az első magyar, aki megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. De nem ez volt az első alkalom, hogy Kertészt díjra jelölték (1939-ben például egyszerre két különböző filmért, a Négy lányért és a Mocskos arcú angyalokért).

A legjobb rendezésért a magyarok közül még Vértes Marcellt (Moulin Rouge, 1952) és George Cukort (My Fair Lady, 1964) díjazták.

 

 • Lukács Pál

A mai napig ő az egyetlen magyar születésű színész, akit díjazott az Akadémia. 1927-ben Adolph Zukor kérésére utazott Hollywoodba, ahol egycsapásra népszerű színésszé vált. Oscar-díjat az Őrség a Rajnán című filmért kapott 1944-ben.

 • Rózsa Miklós

A zeneszerzőt 3 szoborral jutalmazták a munkájáért: Először 1945-ben kapott Oscart Alfred Hitchcock Elbűvölve című filmjéért, később a Kettős életért és a Ben Hurért kapott kapott szobrot. De ezen kívül még 10 (!) Oscarra jelölték 1941 és 1962 között.

 • Zsigmond Vilmos

Az újkori Hollywood egyik leglegendásabb operatőreként tartják számon. Zsigmond az 1956-os forradalom leverése után az Egyesült Államokba emigrált. Nagy szerepe volt abban, hogy a nyugati világ filmfelvételen is láthatta a budapesti eseményeket. 1978-ban Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjéért kapta meg a legjobb operatőrnek járó szobrocskát. Ezen kívül még kétszer jelölték: 1979-ben A szarvasvadászért, 1985-ben pedig A folyó című filmért.

 • Rófusz Ferenc

Rófusz nevéhez fűződik az első ténylegesen magyar Oscar-díj, amit nem egy külföldi filmben nyújtott teljesítményért kaptunk.  A légy című filmje 1981-ben kapott szobrot a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában.

 

 • Szabó István

Az első egész estét magyar film, amelyet Oscar-díjjal jutalmazott az Akadémia, Szabó István Mephisto című filmje volt. 3 másik filmjét is jelölték, de azok nem kaptak díjat: Bizalom, a Redl ezredes és a Hanussen.

 

 • Nemes Jeles László

Harmincnégy év kellett hozzá, hogy egy magyar film megismételje ezt a bravúrt, de Nemes Jeles László Holokauszt-filmjének, a Saul fiának ez sikerült. A filmet világszerte egyöntetű siker fogadta, és nézettségét tekintve is nagyon szépen teljesített.

 

 

 • Deák Kristóf

Legfrissebb Oscar-díjasunk a Deák Kristóf által rendezett Mindenki c. rövidfilm 2017-ben nyerte el a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó szobrot.

 

Reméljük a lista tovább bővül nem csak ma, de az elkövetkező években is.

 

1 hozzászólás