Pár napja akadt a kezünkbe egy érdekes amerikai thriller/dráma. A Keresés elég rendhagyó, ami az alkalmazott technikáját illeti, ugyanis én még nem találkoztam olyan filmmel, ami szinte teljes egészében a virtuális térben játszódna.

A legelső jelenetsor egy család mindennapjait mutatja be az elektromos kütyüiken keresztül, s aztán az édesanya betegségét, majd elvesztését. Az alap cselekmény, hogy pár évvel édesanyja halálát követően 16 éves lánya, Margot eltűnik. Édesapja, David Kim kétségbeesve kutakodik, és fordul a rendőrséghez, de munkájukat nem érzi elég hatékonynak, ezért ő maga is nyomozásba kezd. Mindez nyilván nem újdonság. Akad az ilyen storyból pár tucat. Ami mégis különlegessé teszi, az a történetvezetés megoldási módja. Az édesapa egy számára ingoványos felületet választ a nyomozáshoz: az internetet. Úgy érzi, minden titok egyetlen helyen gyűlt össze, és minden rejtély megoldása itt található: egy laptopon. Hiszen mindenki nyomot hagy valahol a virtuális térben. Ki így, ki úgy. Minden pillanatot digitális eszközökön keresztül lát a néző: A különböző technikai eszközökön (hol laptopképernyő, hol telefonkijelző, hol egy rejtett kamera) kibontakozó történet alapból feszültség teremtő, hiszen akárcsak a főszereplő, mi is csak fokozatosan tudjuk begyűjteni az infókat. Margot közösségi oldalainak és levelezésének átböngészése során apja újabb és újabb morzsákra bukkan, és szép lassan rá kell döbbennie, hogy felesége halála óta lánya teljesen megváltozott. Eljut a felismerésig, hogy tulajdonképpen nem is ismerte őt igazán. A történet egyre meredekebbé válik, ahogy gyűlnek a netes tartalmak, míg eljutunk a katarzisig. A csattanót természetesen nem lőjük le. Inkább nyomozzatok együtt Kimmel!

A film remekül rávilágít arra a kérdésre, hogy vajon mennyit osztjunk/oszthatunk meg magunkból az interneten, hogy jelenítjük meg magunkat, mi lesz postjaink következménye, hol élnek tovább a feltöltött tartalmak, és valójában kikhez jutnak el, és ők mit kezdenek velük. A rohamosan fejlődő technikának köszönhetően szinte mindenki (akik számára elérhető) használja a közösségi teret, amelynek nyilván megvannak a maga előnyei és hátrányai, csak ügyesen kell használni.

Érdemes rászánni a másfél órát, hiszen nagyon is ismerősek lehetnek némely szituációk:)

Keresés: The searching 2018

RENDEZŐ: Aneesh Chaganty
FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Sev OhanianAneesh Chaganty
SZEREPLŐK: Debra MessingJohn ChoColin WoodellThomas BarbuscaSean O’Bryan