Moziest: Megan Leavey (2017)

0
1049

A minap kezünkbe akadt végre egy cseppet sem tipikus lövöldözős, öldöklős háborús film. Néhány sor következzen a Megan Leavey-ről.

Már megint egy katonás film. Gondoltam. Muszáj ezt? Nem lehetne valami szórakoztatót inkább? Hát jó, ha nem, hát nem. Adjunk neki egy esélyt. És jól tettük.

A kutya az ember legjobb barátja.- tartja a mondás. Nemcsak házi kedvencként, hanem bizony a frontvonalon is. Az amerikai hadsereg egy programjában kutyákat képeznek ki robbanószerek felkutatására. Ebbe a programba csöppen bele Megan Leavey tengerészgyalogos tizedes. Rex nevű német juhászával Irakba küldik, hogy ott bombaszerkezetek után kutasson. Számos élet megmentését követően 2006-ban egy bevetés során bomba robban fel a közelükben, súlyosan megsebesítve Leavey-t, aki ennek ellenére végig viszi a küldetést. Az akció után azonban haza küldik. Egyedül. Rex még marad…

A film szerencsére nem a háborúra koncentrál, sokkal inkább az ott harcolók lelki világára. Hogy változtat meg egy életet a háború? Hogy tud visszailleszkedni a társadalomba valaki, aki olyan szörnyűségeket élt át, amit odahaza nem tud másokkal megosztani?

Megan kénytelen beletörődni abba, hogy Rexet elválasztották tőle. Nem alszik, nem él, csak vegetál. Állandó bizonytalanságban, hogy társa él-e még. Igen, társa. Hiszen Rex több egy bombakeresőnél. Ő Megan családja. És ő a családját nem adja semmi pénzért. Elhatározza, hogy a végsőkig küzdeni fog azért, hogy Rexet adoptálhassa, és mellette tölthesse utolsó napjait.

A film emléket állít és tiszteleg azok előtt a fronton szolgáló négylábúak előtt, akik életüket áldozzák azért, hogy gazdáik biztonságban vészeljék át a küzdelmet. 

Megan Leavey, amerikai dráma, 116 perc, 2017

Rendező: Gabriela Cowperthwaite, Fsz.: Kate Mara, Bradley Withford, Tom Felton, Common, Edie Falco