Egy újabb könyvsiker megfilmesítésére bátorkodtak az Amerikai istenek alkotói. Neil Gaiman azonos című mágikus-realista regénye annak idején nagy sikert aratott, s az alkotók nagy fába vágták a fejszéjüket, hogy ebből a monumentális történetből egy követhető sorozat kerekedjen. 

Mi is az az Amerikai istenek? 

Gondoltad volna, hogy az istenek valóban léteznek és ráadásul máig köztünk járnak? Meredek gondolat. Emberfeletti hatalmukat azonban elvesztették, miután a halandó emberek hite a modern világban nem elég erős ahhoz, hogy ebből az istenek táplálkozzanak. 

A történet főhőse Mike Ainsell, alias Árnyék, aki hároméves börtönbüntetését letöltve szabadul. Itt kapcsolódhatunk be a történetbe. Élete úgy tűnik jól alakul, felesége haza várja, talált munkát is. De…igen, mindig van egy DE, ami nélkül a történet sem létezne. A bajok akkor kezdődnek, amikor szabadulásakor felesége és legjobb barátja egy autóbalesetben meghalnak. Innen a történet kusza csavart vesz. A temetésre indulva Árnyék megismerkedik egy Mr. Szerda nevű különös öregemberrel, aki mellesleg a Földön tengődő Odin, aki szeretné összegyűjteni a hozzá hasonlóan feledésbe veszett isteneket, hogy csatába hívja őket a modern kor új istenei (média, internet…) ellen, hogy világ feletti uralmát újra visszanyerje. 

Röviden ennyit a cselekményről. A többi erősen spoiler veszélyes volna. Így, az első évad végén elmondhatjuk, hogy ez az a fajta sorozat, amire fel kell készülni. Azok, akik a pörgős jelenetekkel teli szériákat kedvelik, valószínűleg nem fog bejönni a történet iszonyatosan lassú folyása. A Hannibálhoz hasonlóan a képek gyönyörűek, kimunkáltak, mesteriek, de sajnos a történetmesélés kárára túl hangsúlyosak. Egy-egy jelenet hosszú perceket vesz igénybe, ha kicsit elszundítanánk közben, a jelenet végére lehet fel is ébredünk. A könyvben Gaiman egy jól követhető fő szálon vezeti az olvasót, miközben megismerkedhetünk a különféle hitvilágok isteneivel, történeteivel. A sorozat esszel szemben rendkívül kaotikus. Jelenet jelenetet követ, de azt kitalálni, hogy ki kicsoda az adott jelenetben és mit keres a történetben, igazi Sherlock-i nyomozómunkát igényel. Sejteni enged, viszont egy-egy szereplőnél az is kérdéses, hogy mit keres egyáltalán a vásznon, amikor nem is isten? Mi alapján kerültek épp ők a történetbe? Az évad végére kissé tisztul a kép, de jócskán marad kérdés a következő évadhoz. 

Aki belekezdett, valószínűleg azért követi nyomon a történetet, mert az ember fantáziáját izgatja, hogy mégis mit fognak kihozni ebből a katyvaszból. Aki szereti a mesterien megalkotott részletekbe menő jeleneteket, ugyancsak a nézőkkel marad. Akinek viszont kevés türelme van a mágikus irodalmi boszorkánykonyhához, valószínűleg mást fog választani.