“Egy sorozat, ami meghódította a világot”

Végre egy sorozat, ahol nem bűnözők után rohangálnak vagy éppen azok elől, hanem olyan élethelyzeteket sorakoztat fel, amely saját életünkből is ismerős lehet. A Skam egy ízig-vérig „emberi” sorozat Norvégiából.

A rendező-forgatókönyvíró, Julie Andem körülbelül másfél évnyi előkészület és fiatalokkal töltött idő után csapott bele a sorozat elkészítésébe. Nem kis dologra vállalkozott, ugyanis csapatát mindössze egy fotós és hangmérnök alkotta rajta kívül, és elég csekély költségvetésből kellett gazdálkodnia. A kis költségvetés ellenére valószínűleg annál több szeretetet fektetett a sorozatba, ami ugyancsak hozzájárult annak sikeréhez. A stáb mellett a színészek ismeretlen középiskolások közül kerültek ki, akik szinte azonos korúak voltak az általuk alakított szereplőkkel.

Elöljáróban annyit, hogy még a rendezők sem bíztak az átütő sikerben. Ehhez képest négy évaddal később elégedetten dőlhetnek hátra, ugyanis a projekt zárása szuperül sikerült.

Mégis mi a titok nyitja, amikor témáját illetően egy tinidrámára készülhettünk, és egyáltalán nem feltételeztük, hogy merre fut ki a történet?

Nos, Amden kisasszony újításaival jutott el a hírnévig. A sorozatot saját online felületén játszották, és az események a nézők számára valós időben történtek. Egy epizódot rövid részletekben töltöttek fel, így a hét végén összefoglalhatták az egész heti történetet. A szereplők ezen felül ugyancsak valós időben postoltak a Facebookra vagy Instagramra, hogy még közelebb kerüljenek a nézőkhöz (!).

A történet megvalósítása ismerős lehet. A nálunk is vetített Terápia vagy A viszony hasonló módszerekkel dolgozott, azaz az eseményeket mindig más szemszögből közelítették meg, és mindig más-más szereplő életét emelték ki. A Skam egy társaság életét követi nyomon, és évadonként a társaság egy szereplőjét emelik ki, akinek a nézőpontjából az eseményeket követhetjük. Olyan karaktereket alkottak, akikkel bármelyikünk könnyen tud azonosulni.

Az első évadban a Nissen középiskolával ismerkedhetünk, és az identitáskeresés kerül középpontba. Kik vagyunk és hogy jelenünk meg kapcsolatainkban? A második évadban az őszinteség természetére helyezik a hangsúlyt. A következő évad ugyancsak nehéz témát feszeget, a homoszexualitást a barátok, család és kívülállók szemszögéből nézve. Az utolsó, negyedik évadban a vallási elvárásoknak való megfelelés és társadalmi elfogadás közti egyensúlyozást érzékeltetik nagyon szemléletesen.

A sorozat ugyan a tinédzserek küzdelmeit mutatja be, de nem a megszokott „világvége” érzés hangulatában, hanem kommunikációra, segítségkérésre ösztönöz, folyamatosan motivál.

Inspiráló erejének köszönhetően a francia változat már elindult, az amerikaiak pedig hamarosan belefognak saját változatuk készítésébe.