Minap kaptam egy linket, hogy hallgassak bele a The Butchers zenekar egyik számába. Kötődésem révén nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy egy felvidéki zenekarról van szó. Ezúttal őket szeretnénk bemutatni. A zenekar basszusgitárosával, Bartha Tamással beszélgettünk.

MiB: The Butchers….Nagyon erős név. Mióta léteztek?

Tamás: A zenekar 9 éve működik, ez idő alatt már kiadtunk 2 albumot és több jelentős fesztiválon is felléptünk, mint például a pozsonyi Livin blues-on vagy a Topfesten, amelyek Szlovákia legnagyobb blues és rock zenei rendezvényei. A zenekar a 9 év alatt többször adott koncertet külföldi fesztiválokon is, Magyarországon, Csehországban, Szlovéniában, valamint Lengyelországban, ahol az ország legnagyobb blues eseményén a Suwalki blues festen léptünk fel. Az együttesről említést tettek már Finnországban és Kanadában is.

MiB: Ha jól tudom több tagváltás is történt az évek alatt. Jelenleg kik a zenekar oszlopos tagjai?

Tamás: Igen, valóban kellett kis idő, amíg összeállt a végleges felállás. Jelenleg négyen maradtunk:

Hushegyi „Husi“ András – Ének, gitár, néha szájharmonika

Hushegyi „Johnny“ János – ének, gitár

Bartha Tamás – basszusgitár, vokálok

Mucha Attila – dobok

MiB: Honnan jött a nevetek?

Tamás: A zenekar Husi and The Butchers-ként kezdte el működését, mivel a testvéremet Husinak becézik. Egy évre rá, ahogy komolyodtak a zenekar körül a dolgok döntöttünk úgy, hogy lerövidítjük a nevünket.

MiB: Milyen stílusú zenét játszotok?

Tamás: Régebben blues-rock zenekarként voltunk ismertek, ma már viszont egy kicsit bekeményítettünk, belekóstoltunk a stoner – rock műfajba és ez nagyon megtetszett nekünk.

MiB: Felvidéken hol szoktatok fellépni? Eddig milyen felkéréseitek voltak? Milyen volt a fogadtatásotok? A közönség, hogy értékelte a munkátokat?

Tamás: Felvidéken többnyire Somorja és Dunaszerdahely vonalán játszunk. Nagyon szeretjük Somorján a Mozi kávézót, Dunaszerdahelyen a Soul Hunter Music Clubbot, valamint az NFG klubbot. Ezek nagyon szuper helyek.

MiB: Milyen a felvidéki zenei felhozatal, és hol van a ti helyetek ebben?

Tamás: A felvidéki zenei felhozatal nagyon színes, itt mindent meglehet találni. Mi talán eléggé specifikus zenekar vagyunk. Ha kell koncertezünk a kemény rockereknek, de ha kell, akkor tudunk lazább kávézós fellépést is adni.

MiB: Ki írja/szerzi a dalokat? 

Tamás: A zenekarban a számokat főként Hushegyi „Husi” András írja, néha bekapcsolódik Johnny is. A dalok nagyon természetesen és gyorsan születnek meg, nincs erőltetett dalírás. Amit viszont fontosnak találtunk az az, hogy mindig időt adjunk a daloknak, hogy minél jobban összeálljanak, ezt rengeteg gyakorlással, koncertezéssel és munkával tudtuk elérni.

MiB: Személy szerint melyik számotok áll legközelebb a szívedhez?

Tamás: Egyértelműen a Let me stay. 

MiB: Lemezt adtatok-e már ki?

Tamás: Igen, adtunk már ki. 2013-ban jött ki az első lemezünk, a Train to freedom, ez igazi modern blues-rock lemez, amire annyira büszkék vagyunk, hogy 2018-ban újra kiadtuk. Az új verzió új hangzást is kapott, újra vettük az énekeket és a gitárokat. Erre azért volt szükség, mert amikor 2013-ban belekezdtünk a feljátszásba, sajnos nagyon alacsony költségvetéssel kellett dolgoznunk. 2015-ben adtuk ki a The Butchers nagylemezünket. Ezzel sok ember figyelmét fel tudtuk kelteni. Öt évig tartott, míg össze tudtuk rakni az új hanganyagot, ez 2 kislemezen fog megjelenni. Az első (Wounds) már elérhető a különböző streamszolgáltatók oldalán, a második (Hope) nyár végén fog megjelenni.

MiB: Mit ajánlanátok, mit nem szabad kihagyni, ha valaki Felvidéken jár?

Tamás: Erre nehéz válaszolni. Felvidék mindenhol szép, nehéz kiválasztani valami konkrét helyet. Mi somorjai zenekar vagyunk, szóval Somorja biztosan megér egy napot. Itt van egy egyedi parkunk az autóbusz pályaudvar közelében, ahol híres zenészek arcszobrait lehet megtekinteni, mint pl. John Lennon, Jimi Hendrix vagy Jim Morrison.

MiB: Szeretnétek-e Magyarországra betörni? Terveztek-e esetleg koncertezni a Balatonon?

Tamás: Természetes, hogy szeretnénk. Szívesen játszanánk a Balatonon, régebben próbáltunk kapcsolatba lépni pár fesztivállal Balaton környékén, de nem jártunk sikerrel. Reméljük, ez mihamarabb változni fog.

MiB: Mik a jövőbeni terveitek?

Tamás: Minél több fesztiválon játszani, minél több új zenét írni és kiadni.

MiB: Hol lehet Titeket legközelebb hallani?

Tamás: Sajnos idén nem lesz sok fellépésünk. Most várunk pár időpont megerősítését. Érdemes követni a Facebook oldalunkat, ahol hamarosan közzétesszük a pontos helyszíneket és időpontokat.

MiB: Köszönjük, hogy időt szakítottál ránk. Sok sikert és teltházas fellépéseket kívánunk! Reméljük, hogy mihamarabb találkozunk a Balatonon is!