Rég jelentkeztünk sorozatajánlóval, s bár nem épp új sorozatról lesz szó, azt hiszem, kiérdemelte helyét a listánkon. Az Orange is the New Black még 2013-ban startolt a Netflix első saját sorozatai között.

Belátom, első körben elég nehezen álltam neki. Korábban ajánlották már, valahogy mégis figyelmen kívül hagytam. Most kapott tőlem egy esélyt, és nem bántam meg, hogy adtam neki egyet. Még akkor is, ha voltak átpörgetős részek.

Piper Chapman egy elkényeztetett, lázadó lány, aki egy húzása miatt börtönbe kerül. A kedves szöszi hirtelen szemben találja magát egy egész börtönnyi nővel, akiket cseppet sem érdekel kedvessége és reklámba illő mosolya.

A sorozat végre egy olyan témát boncolgat, ami nem jön szembe mindennap az utcán. Merész, bevállalós témaválasztás a Netflixtől.

Egy újabb sorozat, ami bűnözőkről szól? Mitől olyan érdekes?- kérdezhetnénk. Való igaz- bűnözőkről szól, viszont ilyen szempontból korábban nem nagyon találkozhattunk a témával. Adott a Litchfield-i női börtön, s a rácsok mögött megannyi bűnözői életút. Egy halom összezárt nő, akik rossz döntéseket hoztak. Gyilkosság, csalás, lopás, bántalmazás…sorolhatnánk. Ez önmagában még nem túl érdekes, viszont szép lassan kibontakozik, hogy hogyan jutottak el addig, ahonnan már nem volt visszaút. A legtöbbjük ismerős figura, lehetne akár saját szomszédunk, ismerősünk is. Van, aki törekszik a változásra, van, akit már bedarált a rendszer és feladta, míg mások nem szeretnének jó útra térni vagy éppen a társadalom nem engedi őket jó útra térni.

A börtönélet nehézségei mellett bátran belenyúl olyan témákba, mint a rasszizmus, a női lét hátrányai, nemi erőszak, oktatás vagy homoszexualitás. Teszi mindezt humorosan, gyakran fekete humorral, máskor minden finomkodást mellőzve. Mindeközben rávilágít arra, hogy szereplőink nem csak a körülmények áldozatai, hanem döntéseik sorozata vezetett el a zárkáig, és tetteikért felelősséget kell vállalniuk. Mindezt a humorral átszőtt párbeszédek teszik könnyedebbé, befogadhatóbbá.

S ami még kiemelendő, hogy a színfalak mögé is betekintést enged- a börtönőrök ugyanúgy főszereplőkké válnak, csakúgy mint a vezetőség. A törvény melyik oldalán állunk kérdése szinte megszűnik létezni, csakúgy, ahogy a bűn fogalmát is érdemes átgondolni. Sorsuk szorosan összefonódik a bentlakókéval. Azonban ne feledjük, hogy a sorozat nem dokumentarista, vagyis a hitelesség kérdésével óvatosan kell bánnunk. Az amerikai igazságszolgáltatási rendszer azért nem egészen így néz ki a valóságban.

Mivel hét évadot élt meg a sorozat, ezért nehéz az alapcselekményt összefoglalni, ez a rövid szösszenet inkább egy impresszió kialakításához elegendő. Aki szeret az aktuális konfliktusok mögé tekinteni, érdekli az, hogy milyen motivációk állnak tetteink mögött, illetve szeretne egy jót szórakozni, annak tetszeni fog az Orange is the New Black.

Fotók forrásra: Netflix hivatalos oldala