Egy küzdelmes és kalandos életút lezárult. Egy mindenki számára példaértékű ember itt hagyott minket. Bálint György, vagy ahogy sokan ismerik, Bálint gazda nem sokkal a 101. születésnapja előtt távozott örökre.

Bálint gazda dédunokájával (Kép forrása: Bálint gazda facebook oldala)

Az ország legismertebb agrárszakembere regényes életutat tudhat maga mögött. 1919. július 28-án született egy gazdálkodó hagyományokkal rendelkező, középbirtokosi, zsidó családba. Csak később tudta meg, hogy akit apaként tisztelt és szeretett, nem vérszerinti szülője: édesanyja egy huszár főhadnaggyal folytatott rövid ideig tartó viszonyt, amelynek a kis György lett a gyümölcse. A kisfiú nem szenvedett hiányt apai szeretetből, Braun Izidor sajátjaként nevelte fel a gyermeket. Emellett a gyöngyöshalászi és halmaji birtokon megtanította a gazdálkodás, a kertészkedés alapjaira. Olyannyira, hogy Bálint gazda később úgy nyilatkozott, mindennek az lett az alapja, amit tőle tanult, szakmailag és emberileg is. Négyévesen már a földeken volt, hatévesen már saját pónifogata volt, és a lovakról maga gondoskodott. Tanulmányai betetőzéseként 1941-ben kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián. Ezután hazaköltözött, és apja halála után átvette a birtok irányítását.

Kép forrása: Bálint gazda facebook oldala

A 20. század sorstragédiái nem kerülték el. 1942-ben behívtak munkaszolgálatra, ahonnan halálmenetben Mauthausenbe hurcolták, majd a gunskircheni megsemmisítő táborba került. A holokausztot csak egyik nővére élte túl a családjából. A háborúból hazatérve azonnal nevet változtatott, hogy vezetékneve ne jelezze első hallásra származását. A gyöngyöshalmaji birtok a háború után rossz állapotban volt, de kemény munkával sikerült felvirágoztatni. Mivel kuláknak számított, állandóak voltak az ellenőrzések, a zaklatások a hatalom részéről. 1948 őszén 24 órát adtak neki, hogy elhagyja a gazdaságot, különben internálják. A szeretett halmaji birtokot hivatalosan önként kellett felajánlania az államnak. Feleségével és fiával Budapestre költöztek, de kulákmúltja miatt a Rákosi-korszakban minden munkahelyéről hamar elüldözték. Közben a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett. Hogy családjának biztosítani tudja a megélhetést, úgy döntött, mások kertjét fogja ápolni másodállásban.

„Sok tragédián és nehéz helyzeten mentem keresztül, de valahogy mindig úgy volt, hogy hullámhegyek is voltak az életemben. Ha egy szóban kellene összefoglalnom az életemet, akkor azt mondanám, hogy elégedett ember vagyok” – nyilatkozta korábban az Agro Naplónak.

Élete akkor kezdett egyenesbe jönni, amikor 1953-ban a Mányi Állami Gazdaság főagronómusa lett, ahol hagyták kibontakozni. Több állami cégnél is dolgozott ezt követően, majd a Kertészet és Szőlészet című folyóirat főszerkesztői pozíciójából ment nyugdíjba 1981-ben. Írásaiban arra törekedett, hogy közérthető módon fogalmazzon meg tanácsokat az embereknek. A recept bevált, hiszen nyugdíjazása után kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot az induló Ablak című műsortól, ami meghozta számára az országos ismertséget. Televíziós szereplései során szintén közérthetőségre, közvetlenségre törekedett, ezáltal nemcsak ismertté, hanem szerethetővé is vált.

Kép forrása: MTVA archív

„Amikor frissnyugdíjasként az Ablak című műsor stúdiójában bemutatkoztam, és elmondtam, milyen tanácsokat próbálok majd adni, az egyik fiatal kolléganő fölkiáltott: »Maga lesz a Bálint gazda!« Még a KB agitprop osztályának rettegett vezetőjével, Lakatos Ernővel is jóváhagyatták, mert a Szabad Európa Rádióban szintén ezen a néven adott kertészeti tanácsokat az 1975-ben elhunyt Czupy Bálint, aki nagy ellenzője volt a szocialista mezőgazdaságnak. Én megtiszteltetésnek vettem ezt a címet, mert a falumban régen és a világon mindenhol a tapasztalt, megbecsült embereket szokták gazdának hívni.”

Kép forrása: szabadmagyarszo.com

Pályafutása alatt számtalan díjat, elismerést kapott. Idős korában is friss és aktív maradt. Unokája segítségével saját honlapot és facebook oldalt szerkesztett, amelynek több százezer követője van. Szerinte a munkának köszönhette, hogy megélte a 100 éves kort. A föld művelésében, a kertészkedésben valami olyan csodát látott, fedezett fel nap mint nap, ami számára az egész életet jelentette.

Bálint gazda 100 év emberi kedvességét, tudását és növényszeretetét hagyományozta ránk. Sipos József növényorvos, az Év Agrárembere példaképének, mesterének tekinti Gyuri bácsit.

Kép forrása: Sipos Gazda facebook oldala

„Bálint Gyuri bácsi talpig úriember és rendkívül közvetlen ember volt. Mindig úgy tekintettem rá, mint második nagyapámra. Már az első személyes találkozásunkkor letegeződtünk. Végtelenül humoros is volt. Bálint gazda örökségét a természet, a kertészet iránti alázatban, az emberszeretetben határoznám meg, és az egyik legfontosabb üzenete, hogy merjünk hinni önmagunkban, kitűzött céljainkban.”

Emlékét, tanításait megőrizzük! Nyugodjon békében!