A rajt előtt a móló megtelt kíváncsi tekintetekkel, a gyerekek Kékszalagos lufikkal játszottak, míg szüleik feszülten figyelték a vizet. Nem mindennapi látványt nyújtott az 50. Kékszalag mezőnye. A felsorakozott vitorlások és katamaránok ellepték a Balatont. 

Nem is akármennyi. 681 hajó nevezett be, és végül 545 hajó haladt át a füredi célvonalon. Minden várakozást felülmúlt a jubileumi Készalag.Több csúcsot is megdöntött a csütörtök reggeltől szombat reggelig tartó verseny. A több mint 150 kilométeres táv Balatonfüred – Balatonkenese – Siófok – Keszthely – Balatonfüredet érintette. A hajók 48 óra alatt teljesthették a távot, és a gyenge szélviszonyok ellenére az induló csapatok rendkívül kitartóak voltak. A leghosszabb ideig versenyző hajó, a Végrehajtó 46 óra 43 perc alatt ért körbe.

A tizenháromszoros győztes Litkey Farkas kormányozta PreVital ezúttal másodikként tudott befutni. Az idei Kékszalagot ezúttal a svájci Christophe Peclard kormányossal induló Safram nevű katamarán nyerte, akik 12 óra 40 perc 31 másodperc alatt tették meg a távot. Az időjárási viszonyok, a gyenge szél miatt a 2014-es csúcsidő (az Opel Fifty-Fifty által) nem került veszélybe. Ezúttal a Józsa Márton vezette Opel Fifty-Fifty harmadikként köthetett ki.

A hatalmas érdeklődés is azt mutatja, hogy a verseny és maga a vitorlázás iránt is növekszik az érdeklődés. Magyarország a Balatonnal és vitorlázható tavaival bőséges lehetőséget kínál.