Elképesztő fejlesztéseket terveznek a Balatonnál a Balatontipp értesülése szerint. Elektromos hajókkal hajózható csatornákkal kötnék össze a Dunát az ország több nagy tavával és folyójával.

Az ötlet eredetileg az egyik hajóépítőtől indult, aki a jobb feltételek miatt a Velencei-tóhoz telepítette át a műhelyét a Balatonról. Mivel így csak közúton, esetleg helikopterrel tudnák a hajókat a Balatonra hozni, ezért felmerült, hogy mi lenne, ha víziúton kötnék össze a két tavat. A merészebbek ennél tovább mentek, és azt javasolták, hogy egyenesen Budapestet kössék össze a Balatonnal.

Fotó forrása: Balatontipp

Ezért első lépésként Budapesttől a Velencei-tavon át a Balatonig építenék ki a víziutat. Ezt követhetné a Duna és Tisza összekötése, végül a Rába és a Zala folyók összekötése a Fertő-tóval.

Fotó forrása: Balatontipp, Zölddel jelölve a tervezett vízi főutak

A Balaton és a Fertő-tó esetében a Rába és Zala összekötésénél földalatti csatornában gondolkodnak.

A tervezők nem szintbeli kikötőket is megálmodtak az úthoz. A Budai-várnál például egy sikló lifttel mozgatott medence vinné fel az ehajókat a kormányzati negyedbe. Hasonló lifteket telelpítenének a tihanyi apátsághoz és Badacsonyban a Kisfaludy-kilátóhoz. A megfelelő kivitelezés érdekében egy csoport már el is utazott Skóciába, hogy ott tanulmányozhassanak egy hasonló szerkezetet, a Falkirki kereket.

A Falkirki kerék Skóciában

A csatornák mellett olyan kikötőket alakítanának ki az ehajósok és a Budapest-Balaton közötti bicikliutat (a bicikliútról bővebben itt olvashattok) használók részére, ahol lehetőség nyílna arra, hogy a biciklisek utuk egy részét az ehajókkal tegyék meg. A Szabadalmi Hivatal már bejegyezte annak a kétéltű elektromos biciklinek (ebihajó) a szabadalmát, amit vízen és földön egyaránt lehetne használni.

A pályázat uniós pénzekből valósulna meg, és lehetővé tehetné, hogy hazánk tenger nélkül is vízi országgá váljon.