Egy lovasturisztikai projekten dolgozik együtt szlovén partnerekkel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és Pannon Egyetem Georgikon Kar, hogy egy pályázat által lovaskocsin utazva ismerhessék meg a város látogatói Keszthelyt és környékét. 

Lovak világa – a fenntartható fejlődés új dimenziója című projektben a Festetics-kör a Keszthelyi-hegység természeti értékeit, a város látnivalóit, nevezetességeit mutatja be négy túraútvonal mentén. A betyártúrán a térség kulturális és történelmi emlékekeit, legendáit, híres személyeit ismerhetjük meg. Az öt-hat óra időtartamú túrák egy része utazás egy korhű megjelenésű lovaskocsin történik.

Fotó: zaol.hu,, Dr. Bartos Ádám projektfelelős és Pálinkás Róbert igazgató

Várhatóan nyáron indulnak a túrák, s ehhez a Helikon Kastélymúzeum és a PE Georgikon

Fotó: helikonkastely.hu

Kar a a szlovéniai Zavod Nazaj na konja („Vissza a lovakhoz” Intézet) és a RIS Dvorec Rakičan (Rakičan kastély Kutató- és Képzőközpont) szervezetekkel dolgozik közösen a 818 ezer euró összköltségvetésű projektben.

A Helikon kastélymúzeum igazgatója, Pálinkás Róbert kihangsúlyozta, hogy még egy XXI. századi postakocsit is készítettek az utasoknak, amely megjelenésre klasszikus, belülről azonban sok újdonságot tartalmaz, és korábbi testvéreihez képest nagyon kényelmes. A hat felnőtt és két gyermek szállítására alkalmas lovaskocsit a budapesti Utazás kiállításon mutatják majd be az érdeklődőknek.

Fotó: helikonkastely.hu

Az egyetem a projekt háttérmunkálataiban segít. Biztosítják a szakemberképzést, tananyagot, hogy a fogatos, illetve az idegenvezető szakemberek semmiben ne szenvedjenek hiányt. A lovakat az egyetem vásárolta meg és képezi ki. A szlovén partnerek szintén négy túrát dolgoztak ki saját térségükben, s mindkét országban interaktív térképeket is készítenek majd.

Forrás: zaol.hu