A Szent Iván éjhez kapcsolódó programokkal telt az első igazán nyári hétvége a vonyarci strandon.

A nap-éj egyenlőséget ünneplő Szent Iván éjszakáját a nyár közepének is tartják, amelyet az egész világon hatalmas tábortüzekkel és máglyarakásokkal ünnepelnek. Vonyarcvashegyen június 20-ra tervezték a szervezők eredetileg a programot, ám a rossz idő miatt elnapolták azt, és egy héttel később tartották meg.

Igazi strandolós nyári meleggel köszöntött be június utolsó hétvégéje az egész Balatonon. A rekkenő, 30-31 fokos hőségben a turisták és a helyiek is levonultak a partra, hogy megmártózzanak a vízben. Egész nap dugig volt a vonyarci Lidó strand, ahol az egymás fölé rakott, hatalmas fahasábok azt vetítették előre, hogy különleges esemény várható a parton.

Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. Az év legrövidebb éjjeléhez több népszokás is tartozik. Ilyenkor hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon. Állítólag aki hétszer átugorja a tüzet, azt egy évig semmilyen betegség nem fogja. A szertartásos tűzugrás hagyományának szerelemvarázsló célja is van.

A Zala Balaton Part Ifjúsági Fúvószenekar műsorával kezdődött a Szent Iván éj ünnepe Vonyarcvashegyen.

Míg a zenészek fújták, addig a Balaton partján magasba lobbanó láng varázslatos látványa rabul ejtette mindenki lelkét. A háttérben meghúzódó tó vízén még egy-két kósza vízibiciklis és SUP-os élvezte ki a szombati strandolás utolsó pillanatait.

Mindeközben Farkas Tibor (Igrictibi) tábortűzi dallamokkal szórakoztatta a parton lévőket.

Sötétedés utánra lett igazán családias hangulatú a program, ahol a gyerekek körbeugrálták a tüzet és Igrictibit is, miközben mindenki hangosan énekelte a legkülönbözőbb slágereket.