Az utóbbi időben egyre több információ jelent meg azokról a fejlesztésekről, amelyek révén a Balaton északi partja könnyebben elérhető lesz a gépjárművezetők számára.

Tavasszal adják át a 8-as út várpalotai elkerülő szakaszát, valamint várhatóan megépül az R76-os, amely az M7-est köti össze Keszthellyel.

A várpalotai elkerülő átadása a 8-as úton a nyári hétvégéken jelentős forgalmat vihet el az M7-esről, ugyanis ebben az esetben Székesfehérvártól Veszprémig kétszer két sávos, osztott pályás úton haladhatnak a gépkocsik. Így a főváros felől érkezők már Székesfehérvárnál letérhetnek az M7-esről, és Veszprém irányában néhány kilométer után elérhetik a tópartot.

Az átadást márciusra tervezik.

Az északi part nyugati településeit felkeresők is örülhetnek, az R76-os révén Keszthelyt is bekötik a gyorsforgalmi hálózatba. Az M7-es holládi csomópontja és Fenékpuszta között Battyánpusztát és Balatonszentgyörgyöt elkerülve épül meg az új nyomvonal. Az eddig használt 76-os főút a lassabb járművek és a helyi forgalom számára lesz elérhető.

Az R76-ost okosútként fogják kialakítani, vagyis az útszakasz adatokat gyűjt majd a környezetéről, a forgalomról, és ezeket az adatokat továbbítja az intelligens járműveknek.