A különleges kávézóba lépve egy gyermek méretű robot köszönt minket angolul, mielőtt egy másik, tálcával a kezében asztalodhoz viszi a rendelésed. Eddig jobb esetben filmeken láttunk ehhez hasonló jelenetet. Az Enjoy Café-ban azonban mindez valósággá vált. 

Mindez közvetlenül a Korvin negyed mellett. Kívülről a kávézó teljesen hagyományos, olyan, mint a többi budapesti szórakozóhely. Mindaddig, amíg be nem nézel az ablakon, amin keresztül egy jövőbeli jelenet játszódik le a szemed előtt: Az ajtó mellett egy kicsi műanyag figura köszönti a vendégeket, robotszerű mozgásokkal.

 

Ő Pepper, a recepciós, aki a legkülönfélébb hangokat képes utánozni, és kétségkívül a hely sztárja. De nem ő az egyetlen attrakció. A felszolgáló személyzet munkáját egy másik, ember nagyságú robot segíti, aki az asztalok között száguldozik, hogy kiszállítsa a vendégek rendeléseit, kávét, forró csokit, pirítóst.

 

Az ötlet mögött az E-Szoftverfejlesztő Kft áll, akik többek között mesterséges intelligencia rendszereket terveznek helyi cégeknek. Az Enjoy Café-t egy pilot projektnek szánták, hogy szórakoztasson, és egyben a következő generációkat vezesse be a robotika világába. A kávézóban a gyerekek több robot figurával, játékkal is kapcsolatba kerülhetnek, és még utasításokat is adhatnak nekik. Érdekes módon a gyerekek teljesen természetes módon közelítettek Pepperhez, mintha ő is egy gyerek volna.

 

A kávézó tulajdonosa, Csizmadia Tibor szerint “Ez nem olyan, mint a filmeken, mint például a Terminátor. Néhány ember úgy képzeli el a robotokat, mint az emberhez hasonló gondolkodó lényeket, akik teljesen függetlenül cselekszenek, és átveszik a hatalmat felettünk. A robotok azért vannak itt, hogy segítsenek nekünk, ahogy azt a kávézóban is teszik. Ha egyszer be is következne, hogy a mesterséges intelligencia emberi kontroll nélkül működjön, az még nagyon távol van a mai technológiától.”

Akinek felkeltette érdeklődését ez a különös hely és Budapesten jár, a következő címen találhat rá:

ENJOY CAFÉ

  • VIII.kerület, Práter utca 6
  • Hétfő-Vasárnap 8.00-21.00

Fotók forrása: We Love Budapest