SZALDÓ ELSZÁMOLÁSBAN MARADHAT, AKI 2021 JÚNIUS 30-IG TELJESÍTI A FELTÉTELEKET

Az elmúlt hónap alatt számos módosítás napvilágot látott a Kormány oldaláról, melyek közül az egyik leglényegesebb azok számára, akik napelemes rendszer telepítésében gondolkodnak, a következő:

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet módosítása szerint a „2021. június 30-át követően megkötött villamosenergiavásárlási szerződés, valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a szerződés olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.”

Azaz, aki úgy telepít a kedvezmény igénybevételével napelemes rendszert, hogy 2021 június 30-ig rendelkezik a szükséges nyilatkozatokkal, az még benne marad a szaldó elszámolásban, aki ezután szerzi meg az engedélyeket, az már a bruttó elszámolás hatálya alá fog esni.

Kalkuláljunk az ügyintézéssel is!

A támogatás ugyan 2022 december 31-ig igényelhető, de a napelemes rendszerek telepítésének szempontjából a következő félév a mérvadó. Az áramszolgáltatónál az engedélyeztetési folyamat hossza átlagosan 2,5 hónap. Ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy a megnövekedett érdeklődés extra terhet jelent az áramszolgáltató szakembereire, így ez az időtartam növekedhet akár 3-3,5 hónapra is. Ezért mindképpen javasoljuk, hogy aki napelemes rendszer telepítésében gondolkodik, éljen a szaldó elszámolásban maradás lehetőségével és a biztonság kedvéért még 2021 februárjában, legkésőbb március közepéig bezárólag indítsa el az igénylés folyamatát.

Mi az, ami tovább nyújthatja a várakozást?
  1. A választott napelemes cégnél tervezői oldalról nincs meg a megfelelő kapacitás.
  2. Nincs megfelelő méretű raktárkészlet. Ebben az esetben szintén jelentősen csúszhat a telepítés dátuma.
  3. Nincs elegendő szakember, aki a telepítést precízen időben elvégzi.

Bármelyik pont teljesülése esetén azt kockáztatjuk, hogy a telepítés nem valósul meg időben és ezzel kicsúszunk a szaldóelszámolásból.

Forrás: tisztaenergiak.hu

1 hozzászólás

  1. […] Elég volt a télből, a sötétségből, amiből az utóbbi időben elég sok kijutott. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem mindig jól esik csinosítani az otthonunkat. Tavasszal pedig kimondottan üde, frissítő hatással van rám. Néha elég egy-egy apró kiegészítő vagy akár a bútorok átrendezése, máskor azonban ennél többre lehet szükség: megunt burkolat, divatja múlt berendezés, elavult technológia. Mivel ezen körülmények között élünk, így nem mindegy, hogy mi vesz bennünket körül. Ráadásul meg-megjelennek az átalakítást megkönnyítő támogatások, mint például az új lakásfelújítási támogatás, amelyről itt olvashattok. […]