SZALDÓ ELSZÁMOLÁSBAN MARADHAT, AKI 2021 JÚNIUS 30-IG TELJESÍTI A FELTÉTELEKET

Az elmúlt hónap alatt számos módosítás napvilágot látott a Kormány oldaláról, melyek közül az egyik leglényegesebb azok számára, akik napelemes rendszer telepítésében gondolkodnak, a következő:

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet módosítása szerint a „2021. június 30-át követően megkötött villamosenergiavásárlási szerződés, valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a szerződés olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra.”

Azaz, aki úgy telepít a kedvezmény igénybevételével napelemes rendszert, hogy 2021 június 30-ig rendelkezik a szükséges nyilatkozatokkal, az még benne marad a szaldó elszámolásban, aki ezután szerzi meg az engedélyeket, az már a bruttó elszámolás hatálya alá fog esni.

Kalkuláljunk az ügyintézéssel is!

A támogatás ugyan 2022 december 31-ig igényelhető, de a napelemes rendszerek telepítésének szempontjából a következő félév a mérvadó. Az áramszolgáltatónál az engedélyeztetési folyamat hossza átlagosan 2,5 hónap. Ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy a megnövekedett érdeklődés extra terhet jelent az áramszolgáltató szakembereire, így ez az időtartam növekedhet akár 3-3,5 hónapra is. Ezért mindképpen javasoljuk, hogy aki napelemes rendszer telepítésében gondolkodik, éljen a szaldó elszámolásban maradás lehetőségével és a biztonság kedvéért még 2021 februárjában, legkésőbb március közepéig bezárólag indítsa el az igénylés folyamatát.

Mi az, ami tovább nyújthatja a várakozást?
  1. A választott napelemes cégnél tervezői oldalról nincs meg a megfelelő kapacitás.
  2. Nincs megfelelő méretű raktárkészlet. Ebben az esetben szintén jelentősen csúszhat a telepítés dátuma.
  3. Nincs elegendő szakember, aki a telepítést precízen időben elvégzi.

Bármelyik pont teljesülése esetén azt kockáztatjuk, hogy a telepítés nem valósul meg időben és ezzel kicsúszunk a szaldóelszámolásból.

Forrás: tisztaenergiak.hu