Ismét látogatható a Szigligeti Vár. Június 20-ától fogadják újra a vendégeket a Balaton közkedvelt kirándulóhelyén.

A Szigligeti Vár meghatározza a Balaton északi partjára érkezők kirándulásait és szabadidejét, hiszen a strandozás csak napfényben az igazi, és bizony az időjárás sokszor fordul szelesre, esősre. A hűvösebb időkben is sok látnivalóval szolgálnak a hegyek és erdők, melyek felfedezése örök emlék minden kíváncsi vándor számára.

A távolból is lenyűgöző Szigligeti Várat nehéz nem észrevenni. Keszthelytől a Badacsonyig a panoráma egyik meghatározó eleme a hegy tetején magasodó rom, ahol a pazar kilátáson túl folyamatos programok szórakoztatják az érdeklődőket.

A hadászati szempontból is fontos vár a történelem viharait követően az idő múlásával vette fel a harcot, ezért is volt szükség arra, hogy felújítsák. A munkálatok tíz hónapig tartottak, és meglepően sok dolgot sikerült elvégezni ez idő alatt. A korosodó faszerkezetek lecserélésén túl az építmények tetején is új cserepek pirosodnak, azonban nem ezek a leglátványosabb eredményei a közel egyéves helyreállításnak.

Mivel a munkálatok még nem értek véget, így a túra folyamán szinte végig kerítéssel különítik el az építési területet a látogatható övezetektől. A betonkeverők és faelemek mellett azonban gyorsan szemet szúr a figyelmes látogatónak, hogy a várszínpad tövében egy bányászcsille áll egy, a felsővárba vezető sín végén.

A hullámvasútra emlékeztető elem (sajnos) nem a vendégek szórakozására készült. Nemrég még hatalmas sziklákat szállítottak vele az építkezéshez: a vár palotaszárnyán és a mellette található északi tornyon jelentős változtatások történtek, ugyanis a régi falazatot bővítették, magasabbra emelték.

A várépítés a XXI. században is kihívást jelent, az anyagmozgatástól a különleges mésztartalmú kötőanyagon át a beépített sziklák jellegéig, melyekből több mint kétezer fordulónyit szállítottak fel a csillével a felsővárba. A várkapu keskenysége miatt ugyanis csak egy darabig megoldás a gépesítés, és volt, amikor ötven ember hordta a nehéz sziklákat, melyek beépítéséhez speciális, meszet tartalmazó, régen is használatos kötőanyagot használtak. A váralkotó sziklák is kifejezetten Szigligetre jellemző, vulkanikus eredetűek, melyeket többek közt a faluban végzett bontási munkálatok során tudtak beszerezni.

A kapunyitást követően rengeteg látogató érkezett az eső és szél ellenére is a Szigligeti Várhoz. Kicsik és nagyok egyaránt élvezték a gyönyörű kilátást és sok érdekességet.

Matyi és Vilmos a Badacsonyból érkeztek Szigligetre. Elmondták, hogy már a távolból látták a magasba emelkedő várat, amire kíváncsiak lettek, mivel még sosem jártak itt.

„Nagyon kellemes volt a látogatás és gyors. Nem szeretjük a hosszú túrákat, és ez a kirándulás tömör volt, sok szép látványossággal. Éppen felújítás alatt van a vár, de már most látszik, hogy nagyon szép lesz a végeredmény.”

A Szigligeti Várban folyamatosak voltak az elmúlt években a programok és ez idén sem lesz másképp. Július 24-én Dés László fellépésével kezdődik a koncertek sora, majd többek közt a Margaret Island és a Bagossy Brothers Company is színpadra fog állni a nyáron.

1 hozzászólás