Vásárlás sorbanállás nélkül

0
920

Képzeljük el a vásárlást percekig tartó sorbanállás nélkül. Az Amazon seattle-i székhelyében nyitotta meg első kassza nélküli boltját (!), hogy ezzel kedveskedjen vásárlóinak.

A boltot eredetileg már tavaly meg akarták nyitni, ám inkább egy egész évet rászántak a tesztelésre, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön.

De hogy is működik ez a rendszer?

A vásárló egyszerűen besétál a boltba, a bejáratnál aktiválja az Amazon Go nevű applikációt okostelefonján, és jöhet a vásárlás. A bolt ugyanúgy néz ki, mint bármely másik. Élelmiszer, szeszesital, hús, készétel egyaránt kapható.

Egyszerűen levesszük a kiválasztott terméket a polcról és berakjuk a táskánkba. A rendszer „tudja”, mit vettünk le a polcról. Előfordulhat, hogy meggondoljuk magunkat, és mégsem szeretnénk megvenni a kiszemelt tábla csokit. Ebben az esetben egyszerűen vissza kell tennünk a polcra, és az azonnal törlésre kerül. Miután minden a kosarunkba került, az applikáció automatikusan megterheli a számlánkat, amikor távozunk.

Mindez rengeteg kamera és érzékelő segítségével működik, amelyek az Amazon rendszernek közvetítik az információt. A bolt azonban nem nélkülözi a humán munkaerőt sem. Ellenőrök, konyhai dolgozók felügyelik a munkálatokat.

Magyarországon valószínűleg erre a rendszerre még várni kell. Egyelőre még arról sincs információ, hogy terveznek-e további boltokat. Amennyiben a tesztelések hatékonynak bizonyulnak, reménykedhetünk, hogy a nem is olyan távoli jövőben eltűnhetnek a pénztárak előtt kígyózó sorok.