Képzeljük el, egy talán nem is olyan távoli jövőben házunkat, amely teljes mértékben káros anyag kibocsátás-mentes.

Képzeljük el, egy talán nem is olyan távoli jövőben házunkat, amely teljes mértékben károsanyag kibocsátás-mentes. A norvég építészek és kutatók együttműködéséből épült fel egy ház, amely talán a jövő otthonainak prototípusa lehet. A norvég kutatóközpont egyik fő feladata a környezetkímélő „zöld házak” kialakításának elemzése, a lehetséges módok fejlesztése. A Snonetta csapatának merész építészeivel együtt építeték fel Larvick városában azt az öko-otthont, amely megfelel ezeknek a követelményeknek.

A tetőt 19 fokkal megdöntötték, hogy a Nap sugarait minél jobban ki tudják használni, ugyanis a háztetőre 150 négyzetméternyi napelempanelt helyeztek el. A fény bejutását azonban nem hagyták a véletlenre: a napfény óriási ablakokon keresztül jut az épületbe. A paneleknek köszönhetően a ház 19200 kWh áramot termelhet, ehhez képest a ház várható fogyasztási szükséglete 7272 kWh lesz. Ezen felül a vízforralásra használt kollektorok további négyezret termelhetnek.

A ház további különlegessége, hogy minden szobába elhelyeztek egy érzékelőt, ami abban segít, hogy a fényt oda irányíthassák, amit éppen használnak.

A fűtést és hűtést passzívan, az üveg felszínek, orientáció, a ház geometriája és nagysága segítségével oldották meg. A felhasznált anyagokat szintén azok termális és energiafelhasználási tulajdonságai alapján választották, továbbá nem feledkeztek meg arról, hogy az alkalmazott anyagok a megfelelő beltéri klíma mellett a levegő minőségét is javítsák, továbbá esztétikailag is megfeleljenek a mai trendeknek. Ahhoz, hogy a projekt megfeleljen a követelményeknek, minimum 100% CO2 kibocsátás-mentesnek kell lennie. A napelempanelek elhelyezésével szimultán elkerülhető a karbon kibocsátás. Az építőanyagok megfelelő kiválasztásával és a karbon kibocsátás csökkentésével egy új, fenntartható építőipar irányába mozdulhatunk el.

 

Az építőanyagok kiemelt figyelemmel kísért kiválasztása a fejlesztés korai szakaszában innovatív tervezői folyamatokat indíthat el, és új szintre emelheti az építészetet.